Preemptif oral gabapentin-tramadol ile Parasetamol-tramadol kullanımının postoperatif tramadol kullanımı üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the efficacy of preemptive oral gabapentin - tramadol combination and parasetamol - tramadol combination on the postoperatif tramadol consumption
- Tez No: 272053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Gabapentin, hasta kontrollü analjezi, preemptif analjezi, tramadol damla, Gabapentin, patient controlled analgesia, preemptive analgesia, tramadol drop
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Postoperatif ağrı kontrolünde rutin uygulanan yöntemlerden birisi intravenöz yoldan hasta kontrollü analjezi (HKA) ile tramadol uygulamasıdır. Biz bu çalışmada meme küçültme operasyonu uygulanan hastalarda preemptif oral gabapentin tramadol kombinasyonu, parasetamol tramadol kombinasyonu ile tek başına tramadol kullanımının postoperatif tramadol tüketimi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra çalışmaya meme küçültme ameliyatı yapılacak yaşları 18 ? 60 arasında, ASA I-II grubu 51 hasta alındı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Grup GT (gabapentin-tramadol); operasyondan bir saat önce gabapentin 600 mg tablet ve tramadol 35 mg damla verildi. Operasyon bitiminden 30 dakika önce 1 mg/kg iv tramadol ve 10 mg metoklopramid HCL yapıldı. Grup PT (parasetamol-tramadol); operasyondan bir saat önce parasetamol 500 mg tablet ve tramadol 35 mg damla verildi. Operasyon bitiminden 30 dakika önce 1 mg/kg iv. tramadol ve 10 mg metoklopramid HCL yapıldı. Grup T (tramadol); operasyondan bir saat önce tramadol 35 mg damla verildi. Operasyon bitiminden 30 dakika önce 1 mg/kg iv. tramadol ve 10mg metoklopramid HCL yapıldı. Operasyon bitiminde her üç gruba da postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulaması ile tramadol (100 cc % 0,09 serum fizyolojik içerisine 300 mg konulup, 0,2 mg/kg HKA doz, 15 dk kilitli kalma süresi) infüzyonuna başlandı. Grupların peroperatif SpO2, KH, SKB, DKB, ekstübasyon, göz açma, sözlü uyaranlara yanıt süreleri, postoperatif ağrı skorları (VRS, VAS), sedasyon düzeyleri, toplam tramadol tüketimi, ek analjezik ihtiyacı ve yan etkileri (bulantı, kusma, çift görme vb.) not edilerek değerlendirildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri, operasyon süreleri, ekstübasyon, göz açma, sözlü uyaranlara yanıt süreleri, peroperatif SpO2, KH, SKB değerleri postoperatif ağrı skorları (VRS, VAS), toplam tramadol tüketimi birbirine benzerdi. Peroperatif 2. saatteki DKB değerlerinin ve postoperatif 12. saatteki ek analjezik gereksiniminin parasetamol-tramadol grubunda daha yüksek olduğu bulundu. Yan etkiler karşılaştırıldığında gruplar arasında çift görme dışında anlamlı fark yoktu. Çift görme sıklığı gabapentin-tramadol grubunda daha yüksek bulundu.Sonuç: Meme küçültme operasyonlarında preemptif oral yoldan verilen gabapentin-tramadol, parasetamol-tramadol ve düşük doz tramadol uygulamalarının intraoperatif hemodinamiyi etkilemediği, postoperatif HKA de tramadol ile kombine edildiğinde her üç uygulamanında etkin analjezi ve düşük ağrı skorları sağladığı, 24 saatlik toplam tramadol tüketiminin ve postoperatif 12. saat dışında ek analjezik gereksiniminin benzer olduğu bununla birlikte erken postoperatif dönemde gabapentin-tramadol uygulanan olgularda çift görme insidansının daha yüksek olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
APurpose: Application of intravenous patient controlled analgesia (PCA) with Tramadol is a routine method for controlling postoperative pain. In our study we aimed to compare the efficacy of preemptive oral gabapentin- tramadol combination, parasetamol- tramadol combination and tramadol only on the postoperatif tramadol consumption in patients undergoing breast reduction operation.Material and Methods: Our study was held on 51 patients (ASA I-III, aged between 18-60 yr) undergoing breast reduction operation after approval of Faculty Ethical Commitee and patient consent. Patients randomly divided into three groups. Group GT (gabapentin-tramadol) were received 600 mg tablet gabapentin and 35 mg drop tramadol one hour before the operation. Also 30 minutes before the end of operation, 1 mg/kg iv. tramadol and 10 mg metoklopramid HCL were administred. Grup PT (parasetamol-tramadol) were received 500 mg tablet parasetamol and 35 mg drop tramadol one hour before the operation. Also 30 minutes before the end of operation, 1mg/kg iv. tramadol and 10 mg metoklopramid HCL were administred. Grup T (tramadol) were received 35 mg drop tramadol one hour before the operation. Also 30 minutes before the end of operation, 1 mg/kg iv. tramadol and 10 mg metoklopramid HCL were administred. After the end of operation, Three groups were started to receive tramadol infusion and intravenous patient controlled analgesia (PCA) application (300 mg diluated with 0.09% 100 cc SF, 0.2 mg/kg PCA,15 min locked in time). Peroperative SpO2, KH, SKB, DKB, extubation, disillusion, response time to the verbal stimuli, postoperative pain scores (VRS, VAS), sedation level, total tramadol consumption, additional analgesic requirement and side effects (nausea and vomiting, diplopia, etc.) of groups were recorded and evaluated.Results: Peroperative SpO2, KH, SKB, DKB, extubation, disillusion, response time to the verbal stimuli, postoperative pain scores (VRS, VAS), total tramadol consumption, additional analgesic requirement and side effects of groups were similar to eachother. Peroperative second hour DKB values and postoperative twelfth hour additional analgesic requirement in Group PT was found higher than other two groups. There were no significantly differences in the groups except diplopia. It was found higher in favour in Group GT.Conclusion: Application of gabapentin- tramadol, parasetamol- tramadol and low dose tramadol (35 mg) given by preemptive oral in patients undergoing breast reduction operation did not affect intraoperative hemodynamic parameters. The tramadol combined with postoperatif PCA in all of three groups caused active analgesia and low pain scores. 24 hours total tramadol consumption and additional analgesia requirement except twelfth hour were similar in all groups. It was also concluded that diplopia incidence of incidents applied to gabapentin- tramadol in early postoperative term was higher than others.