Semptomatik basit böbrek kistlerinde perkütan tedavi:Tek veya çok seans etanol skleroterapinin karşılaştırılması
Percutaneous treatment of simple renal cysts: Comparison of single and multiple sessions ethanol sclerotherapy
  1. Tez No: 272082
  2. Yazar: YAVUZ METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Basit böbrek kisti, etanol skleroterapi, tek veya çok seans, Simple renal cyst, ethanol sclerotherapy, single or multi-session
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Mart 2004 ve Temmuz 2010 tarihleri arasında 36 hastanın (16 erkek, 20 kadın, yaş aralığı: 35-82, ortalama yaş: 59.08) 38 basit böbrek kistine prospektif ve randomize olarak, US ve floroskopi klavuzluğunda tek veya çok seans etanol ile skleroterapi tedavisi uygulandı. Bu kistlerden 20 tanesine (%53) tek seans ile, 18 tanesine (%47) çok seans etanol ile skleroterapi tedavisi yapıldı. Teknik başarı oranı tek seans tedavi için %100, çok seans için %94.4 idi. Çok seans skleroterapi uygulanması planlanan bir hastada kateterin 2. seans skleroterapi öncesinde kist dışına çıktığının tespit edilmesi üzerine skleroterapi işlemi gerçekleştirilemedi. Bütün hastalarda klinik semptomlar (yan ağrısı, hipertansiyon, kist basısına bağlı hidronefroz) yönünden rahatlama sağlandı. Tek seans skleroterapi işlemi uygulanan hastalar ortalama 752 gün (32-2349 gün) çok seans skleroterapi işlemi uygulanan hastalar ise ortalama 830 gün (34-2292 gün) takip edildi. Tek veya çok seans etanol ile skleroterapi tedavisinde kullanılan toplam ortalama etanol hacimleri sırasıyla 113 cc (20-300 cc) ve 197 cc ( 27-575 cc) idi. Tek seans etanol ile skleroterapi yöntemi uygulanan 20 kistte takip görüntülemeler sonucunda kist hacminde %94.30'luk azalma saptanırken bu oran çok seans etanol ile skleroterapide %96.32 idi. Böbrek kistlerinin tedavisinde tek veya çok seans skleroterapi teknikleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.5051). Sonuç olarak basit böbrek kistlerinin tedavisinde görüntüleme yöntemleri klavuzluğunda tek seans etanol ile skleroterapi yöntemi çok seans ile benzer başarı oranlarına sahiptir. Bu nedenle daha az invaziv ve hastaların konforu açısından daha rahat bir tedavi yöntemi olan tek seans etanol ile skleroterapi, semptomatik basit böbrek kisti olan hastaların tedavisinde ilk olarak tercih edilebilecek tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Between March 2004 and July 2010, 36 patients (16 men, 20 women, age range: 35-82, mean age: 59.08) who had 38 simple renal cysts were treated in a prospective- randomized method with US and fluoroscopy guided single or multi-sessions of ethanol sclerotherapy. 20 of them (%53) were treated with single-session of ethanol sclerotheraphy and 18 of them (%47) were treated by multi-session of ethanol sclerotherapy. Technical success rate was 100% for single-session while it was %94.4 for multi-session ethanol sclerotherapy. The second session sclerotherapy could not be applied to one patient in multi-session group because of catheter dislodgement. All patients were relieved of their clinical symptoms (flank pain, hypertension and hydronephrosis due to compression of the cyst). The patients who were treated by single-session sclerotherapy were followed for average of 752 days (32-2349 days) while patients who were treated by multi-session sclerotherapy were followed for average of 830 days (34-2292 days). The total average volume of ethanol used in the treatment of single or multi-session ethanol sclerotherapy was 113 cc (20-300 cc) and 197 cc (27-575 cc), respectively. According to the result of follow-up imaging of 20 patients who were treated by single-session ethanol sclerotherapy, volume reduction ratio was 94.30% and for multi-session ethanol sclerotherapy method this ratio was 96.32%. There was no statistically difference between single and multi-session techniques for sclerotherapy of renal cysts (p = 0.5051). As a result, the treatment of simple renal cysts with single-session ethanol sclerotherapy has a very similar success rate with the multi-session method.