Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı konan çocuklarda uyku ve uyku bozuklukları: Polisomnografik çalışma
Sleep patterns and sleep disorders in children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder: A polysomnographic study
  1. Tez No: 272085
  2. Yazar: HAYATİ SINIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ÖZSUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, uyku bozuklukları, polisomnografi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı konan çocuklarda uyku ve uyku bozuklukları değerlendirilmiş, nesnel ve öznel ölçüm araçları ile uyku yapısı incelenmiş, sağlıklı çocuklar ile fark olup olmadığına bakılmıştır. Çalışmada 6-12 yaş arası, ilk kez DEHB tanısı konan, herhangi bir nörolojik ve/veya kronik bir hastalığı bulunmayan, zeka bölümü 80 ve üstü olan 29 çocuk, 18 sağlıklı çocuk ile karşılaştırılmıştır. Araştırma ve kontrol grubundaki tüm çocuklarla psikiyatrik rahatsızlıkları taramak amacıyla ?Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi ? Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli- Türkçe Uyarlaması? (ÇDŞG-ŞY-T) kullanılarak yarı yapılandırılmış klinik görüşmeler yapılmıştır. Çalışmaya katılan tüm çocukların anne ve babalarından ?Conners Ana Baba Derecelendirme Ölçeği?ni (CADÖ) ve ?Çocuklar için Uyku Alışkanlıkları Ölçeği?ni (ÇUAÖ) doldurmaları istenmiştir. Çocukların zeka düzeyleri WISC-R ile değerlendirilmiş ve tüm çocuklara uyku laboratuvarında polisomnografi (PSG) tetkiki yapılmıştır. DEHB grubu ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, zeka puanları ve ailelerin sosyoekonomik düzeyleri açısından fark bulunmamıştır. Gruplar arasında ÇUAÖ'de yatma zamanına direnç alt ölçeğinde ve uyku rahatsızlığı puanında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. ÇUAÖ'de yatma zamanına direnç ve uyku rahatsızlığı puanları ile CADÖ puanları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. PSG verileri açısından karşılaştırıldığında DEHB grubu ile kontrol grubu arasında uyku etkinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. PSG'de diğer parametreler açısından istatistiksel olarak fark saptanamamıştır. DEHB grubundaki bir çocuğa (%3,4) OSAS tanısı konmuştur. Bu sonuçlar uyku bozuklukları ile DEHB belirtileri arasındaki ilişkiyi göstermesi açısından önemli bulgulardır.
Özet (Çeviri)
In this study, sleep patterns and sleep disorders in children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) were examined, sleep patterns were analysed with subjective and objective measurement tools, the difference between children with ADHD and healthy children were examined. In the study 29 children diagnosed with ADHD for the first time in examination, aged 6 to 12, not having any neurological and / or chronic illnesses, intelligence level over 80 were compared with 18 healthy children. All children in the study (ADHD and control group) were evaluated by a semi-structured clinical interview“Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children - Present and Lifetime Version”(KSADS-PL) in order to scan any psychiatric disorder existence. Mothers and fathers of all children in the study were requested to fill out“Conners' Parent Rating Scale”(CPRS) and“Children's Sleep Habits Questionnaire”(CSHQ). Intelligence level of all children were evaluated with WISC-R and sleep polysomnography (PSG) in a laboratory were performed. There was no difference in terms of age, sex, intelligence level, socioeconomic status between ADHD and control group. Between the groups in CSHQ bedtime resistance and sleep disturbance subscale scores were statistically significantly different. Positive correlation was found between the CPRS scores and bedtime resistance and sleep disturbance scores in CSHQ. PSG data were compared between ADHD and control group, no statistically significant difference was found between the sleep efficiency. PSG did not reveal any statistical difference in terms of other parameters. One child in the ADHD group (3.4%) were diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome. These results show important relationship between sleep disorders and ADHD symptoms.