Hacettepe Üniversitesi kan donörlerinde Batı Nil Virusu (BNV) seroprevalansının araştırılması
Investigation of West Nile Virus (WNV) seroprevalance in Hacettepe Hospital blood donors
- Tez No: 272086
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DÜRDAL US
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Batı Nil Virusu, ELISA, İFA, PRNT, seroprevalans, West Nile Virus, ELISA, IFA, PRNT, seroprevalence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Flaviviridae ailesinde sınıflandırılan Batı Nil Virusu (BNV) tek zincirli bir RNA virusudur. Genellikle kan emen artropodlarla taşınan BNV, insanlarda asemptomatik enfeksiyondan ağır meningoensefalite kadar uzanan geniş bir spektrumda klinik bulgu oluşturabilmektedir. BNV 'nin coğrafik dağılımı 1999 yılından önce Eski Dünya ülkeleri de denilen Afrika, Orta Doğu, Hindistan, Batı ve Orta Avrupa'da sınırlıyken, Amerika Birleşik Devletlerine girdiği 1999 yılından sonra Kuzey Amerika ve Karayipler'e de hızla yayılarak önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bugün ise, Batı Nil Virusu'nun neden olduğu hastalığın, Kuzey Amerika'da kıtadaki en önemli vektör kökenli hastalık olduğu bildirilmiştir. BNV'nin kan bankacılığı açısından riskleri de son yıllarda gündeme gelmiştir. Komşu ülkelere ait veriler, vektör olduğu kanıtlanmış türlerin çeşitli bölgelerimizde varlığı ve daha önce yapılan çalışmaların sonuçları, ülkemizde BNV enfeksiyonlarının muhtemel varlığına işaret etmektedir. Bu çalışma ile seçilmiş sağlıklı bir popülasyonda BNV seroprevalansının belirlenmesi, doğrulanması ve hastalığın bölgemizdeki güncel durumu hakkında bilgi sağlanarak Türkiye verilerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Kan Bankası'ndan elde edilen kan donörlerine ait 1200 serum örneği ile yapılan bu çalışmada 19 donöre ait (%1.58) serum örneklerinde ELISA ile BNV IgG antikor pozitifliği/sınırda pozitifliği saptanmıştır. Bu serum örneklerinde, BNV IgG avidite testi uygulanmış ve tüm serumlarda yüksek aviditeli IgG pozitifliği tespit edilmiştir. Ayrıca IFA ile 19 örnekten yedisi (%36.8) BNV IgG değerleri açısından güçlü pozitif, yedi örnek (%36.8) orta pozitif ve bir örnek de (%5.2) zayıf pozitif olarak saptanmış, dört örnek (%21) ise BNV IgG açısından negatif bulunmuştur. Referans yöntem olarak kabul edilen PRNT ile 19 serum örneğinin 10'unda (%52.6) antikor varlığı doğrulanmıştır. Çapraz reaksiyonlar açısından araştırılan 19 örneğin üçünde ELISA ile DENV IgG antikorlarının varlığı tespit edilmiştir. Aynı yöntemle 19 örneğin hiç birinde TBEV IgG antikor pozitifliği saptanmamıştır. IFA ile YFV IgG antikorları 19 örneğin ikisinde pozitif (+) olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışmamız, ülkemizdeki Batı Nil Virus kaynaklı enfeksiyonların surveyans ve kontrol programları içerisine dahil edilebilir özelliktedir.
Özet (Çeviri)
West Nile Vırus (WNV), a member of the family Flaviviridae, is a single stranded RNA virus. Human West Nile Virus infections are most commonly due to infected mosquito bites and cause a variety of clinical outcomes, ranging from asemptomatic infection to severe, even fatal meningoencephalitis. Geographical distribution of WNV before 1999 was limited to the Old World, namely Africa, the Middle East, India, western and central Europe. WNV was first isolated in the United States in 1999, and has since spread rapidly in North America and the Caribbean, becoming an important public health problem. Today, it has been declared that the disease that is caused by West Nile Virus is one of the most important vector sourced disease in the Northern America. Its impact on blood product safety has also gained importance recently. Data from our country and neighboring countries, along with local existance of the vectors of WNV have suggested the precence of possible WNV infections in Turkey. We aimed to determine and confirm the BNV seroprevalance in a chosen healthy population and to provide data for the studies in Turkey by getting information about the recent status of the infection at our region. In this study which is performed with 1200 serum samples of blood donors who applied to Hacettepe University Hospital Blood Bank, at serum samples of 19 (%1.58) donors, BNV-IgG positive/borderline positive is detected with ELISA. West Nile Virus (BNV) IgG avidity test was applied to these 19 samples and IgG positivity with high avidity is detected at all of these samples. Also among these 19 samples, seven (%36.8) of them are detected as strong positive, seven (%36.8) samples are detected as positive, one (%5.2) sample is detected as weak positive and four (%21) samples are detected as negative in terms of BNV IgG by using IFA. With the PRNT which is accepted as referance method, antibody presence was confirmed at the 10 (%52.6) of the 19 serum samples. The presence of DENV IgG antibodies were detected at the three of 19 serum samples which were analyzed in terms of cross reactions. By using the same method, TBEV IgG antibody was not detected in any of the 19 serum samples. By using IFA, two serum samples are evaluated as positive in terms of YFV IgG antibodies. As a result, our study has the property to be included in the surveillance and control programs of West Nile Virus infections.