Acinetobacter bakteriyemisi olan hastalarda risk faktörlerinin ve izolatların antimikrobiyal duyarlılıklarının araştırılması
Investigation of the risk factors and antimicrobial susceptibilities of the isolates in patients with acinetobacter bacteremia
  1. Tez No: 272097
  2. Yazar: BERİVAN BİTİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKOVA, YRD. DOÇ. DR. SİBEL AŞÇIOĞLU, DR. BELGİN ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, bacteremia, risk factors, mortality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Acinetobacter bakteriyemisi özellikle yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) görülen morbidite ve mortalitesi yüksek bir nozokomiyal infeksiyon türüdür. Çoğul antibiyotik direnci (ÇAD) nedeniyle Acinetobacter infeksiyonlarının tedavisi zor olmaktadır. Bu çalışma ile 1997-2007 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Erişkin Hastanesi servislerinde yatan, Acinetobacter bakteriyemisi olan hastalarda bakteriyemi ve mortalite risk faktörleri ile izolatların antimikrobiyal duyarlılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasına Acinetobacter bakteriyemisi olan 88 hasta ile kan kültüründe üremesi olmayan 180 kontrol hastası dahil edilmiştir. Bakteriyemisi olan hastaların büyük bir kısmının (%62,1) YBÜ'de yatmakta olduğu gözlenmiştir. Çok değişkenli regresyon analizi sonrasında son modelde entübasyon, eşlik eden üremelerin olması ve bakteriyemi öncesinde antibiyotik kullanma öyküsü Acinetobacter bakteriyemisi için bağımsız risk faktörü olarak bulunmuştur. İzolatların %90,9'unda ÇAD saptanmıştır. İmipenem direncinin %67 oranında olduğu gözlenmiştir. İzolatların hiç birinde kolistin direnci saptanmamıştır. Mortalite için yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde son modelde yoğun bakımda yatış ve entübasyon bağımsız risk faktörü olarak bulunmuştur. Bakteriyemisi olan hastalarda, kültür alındıktan sonra ilk 3 gün içindeki mortalite %48,6 bulunmuştur. Ölen 63 hastanın 45'inde (%71,4) OXA-58 geni (p=0,002), 20'sinde (%31,7) PER geni (p=0,79) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter bacteremia is a serious nosocomial infection which is associated with high morbidity and mortality especially in the intensive care units (ICUs). Treatment of these infections are difficult due to emergence of multidrug resistant stains (MDR). This study is designed to investigate the risk factors and mortality associated with Acinetobacter bacteremia amongst hospitalised patients who has been receiving treatment in Hacettepe University Adult Hospital during 1997-2007. Antimicrobial susceptibilities of the strains isolated from these were also investigated. 88 patients with Acinetobacter bacteremia and 180 control patients without bacteremia were included in this retrospective case-control study. It was observed that, most of the patients (62,1%) with bacteremia had been hospitalized in ICUs. By multivariate analysis, entubation, culture positivity besides Acinetobacter and history of prior antibiotherapy were identified as independent risk factors for Acinetobacter bacteremia. MDR were determined in 90,9% of the isolates. Imipenem resistance prevalance was %67. Neither of the isolates had colistine resistance. By multivariate analysis, intensive care admission and entubation were identified as independent risk factors for mortality. Mortality prevalance within 3 days following the first blood culture collection, was 48,6% in patients with bacteremia. OXA-58 and PER genes were determined 45(71,4%) and 20(31,7%) of the dying 63 patients respectively (p=0,002 and p=0,79).