Rektum kanseri tedavisinde total mezorektal eksizyon uygulananlarda preoperatif albümin ve karsinoembryonik antijenin önemi
The importance of preoperative albumin and carcinoembryonic antigen for rectal cancer treated with total mesorectal excision
  1. Tez No: 272167
  2. Yazar: YAVUZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, total mezorektal eksizyon, albümin, CEA, sağkalım, Rectal cancer, albumin, CEA, total mesorectal excision, survivalAuthor: Tbp.Yzb. Yavuz ÖZDEMİRCounseller: Doç.Tbp.Kd.Alb. Bülent GÜLEÇ
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Preoperatif albümin ve CEA seviyelerinin TME ile tedavi edilen rektum kanserli olguların yaşam süresi üzerine etkisinin olup olmadığını göstermeyi amaçladık.Primer rektal adenokarsinoma için cerrahi rezeksiyon uygulanan seçilmiş 56 olgu bu retrospektif kohort çalışmaya dahil edildi. Olgular serum CEA veya albümin seviyelerine göre 2 gruba ve bu iki parametrenin bileşenlerine göre 4 gruba ayrıldı. Gruplar arası tanımlayıcı istatistiksel analizler için Ki-kare ve Kruskal-Wallis parametrik olmayan testi ile Tek Değişkenli Varyans Analizi testi kullanıldı. Yaşam analizleri Kaplan-Meier yöntemi ve log rank testi kullanılarak yapıldı. Yaşam süresi ve bölgesel nüks üzerine etkili faktörler Çoklu Değişkenli Varyans Analizi ve Cox Regresyon analizi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizin anlamlılığı için p < 0.05 kabul edildi.Preoperatif albümin seviyesinin düşük olması toplam sağkalım süresini ve hastalıksız yaşam süresini kısaltmaktadır (p0.05).TME tekniği rektum cerrahisi için ideal bir teknik olmakla beraber sağkalım ve nüks üzerine etkili başka faktörlerde vardır. Bunlardan biri preoperatif albümin seviyesidir. Rektum kanserli olgular operasyona hazırlanırken albümin replasmanı yapılmasının sağkalım üzerine faydasını araştıracak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
We aimed to show whether preoperative albumin and CEA levels have an effect on survival for rectal cancer patients treated with TME.Selected 56 patients undergone surgical resection of primary adenocarsinoma of the rectum, were included in this retrospective cohort study. Patients were stratified into 2 groups by using serum CEA or albumin levels and 4 groups according to the combination of these two parameters. Kruskal Wallis and X2 nonparametric tests and Univariate Variance Analysis test are used for descriptive statistical analysis between groups. Survival analysis is done by Kaplan Meier method and log-rank test. Factors effecting overall survival and local recurrences were analyzed by multivariate Cox?s regression analysis. P value of 0.05).In conclusion, although TME technique is appropriate for rectal cancer surgery, there are many factors effecting survival and recurrences. The level of preoperative albumin is one of these factors. Further clinical studies are required to show whether albumin replacement preoperatively may improve overall survival in patients with rectal cancer treated by TME.