Ön çapraz bağ yırtığı olan hastalarda dörtlü hamstring otogrefti ile femoral çapraz çivi kullanarak yaptığımız artroskopik rekonstrüksiyon klinik sonuçlarımız
Results of arthroscopic reconstructıon with quadruple hamstrıng tendon autograft and femoral crosspın in patients with anterıor crucıate lıgament ınjury
  1. Tez No: 272168
  2. Yazar: ÜZEYİR TIRMIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESİH KUŞKUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, dörtlü hamstring grefti, femoral çapraz çivi, Anterior cruciate ligament, quadruple hamstring tendon autograft, femoral crosspinAuthor: Uzeyir TIRMIK, M.D.Councellor: Mesih KUSKUCU, M.D, Professor of Orthopaedics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ön çapraz bağ, diz stabilitesine katkıda bulunur, akut veya kronik yetmezliğinde anterior instabilite gelişir. Tedavi edilmediği takdirde, instabilite zamanla eklem kıkırdağı ve menisküsler üzerinde zararlı olur.Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Eylül 2003?Mayıs 2006 tarihleri arasında ön çapraz bağ rüptürü nedeniyle dört katlı hamstring otogrefti kullanılarak, femoral çapraz çivi sistemiyle artroskopik rekonstrüksiyon uygulanan 50 hastanın sonuçları değerlendirilmiştir. Hastalarımızın 49'u erkek 1 tanesi kadındı. En küçüğü 15 ve en büyüğü 44 olmak üzere ortalama yaş 27.8 idi. Vakalarımızın 35 tanesinde ön çapraz bağ rüptürü yanında menisküs patolojileride mevcuttu ve ameliyat esnasında bunlara da müdahale edildi.Olguların ameliyat öncesi ve sonrası yapılan klinik değerlendirmelerinde ameliyat öncesi ortalama 55.02 (37-85) olan Lysholm skoru son kontrolde 93.44 idi (70-100). Lysolm skorlamasına göre 23 hasta mükemmel, 23 hasta iyi ve 4 hasta orta grupta yer aldı. IKDC diz bağları standart değerlendirme sistemine göre ameliyat öncesi 5 olgu B (%10), 32 olgu C (%64) , 13 olgu D (%26) olarak saptandı. Ameliyat sonrası yapılan değerlendirmede 37 (%74) olgu A, 11 (%12) olgu B iken. 2 (%4) olgu C grubuna dahil edildi.Çalışma sonucunda, ön çapraz bağ yırtıklarının tedavisinde dörtlü hamstring otogrefti ve femoral tarafta çapraz çivi kullanılarak yapılan artroskopik rekonstrüksiyonun oldukça sağlam bir tespit sağladığı, erken ve agresif rehabilitasyona izin verdiği, klinik ve fonksiyonel sonuçların tatminkar olduğu değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Anterior cruciate ligament has a key role in the knee stability. Significant instability can result from acute or chronic insufficiency of the ligament. If left untreated, this condition might cause some deleterious effects on chondral, meniscal and other related structures of the knee.This study was carried out in the department of orthopedic surgery in Gulhane Military Medical Academy, Haydarpasa Training Hospital, between September 2003 and May 2006. Clinical results of 50 patients with anterior cruciate ligament injuries treated by arthroscopic reconstruction by using quadruple hamstring tendon autograft and femoral crosspins were evaluated prospectively. Forty-nine of the patients were male and one patient was female. Age of the patients was ranging between 15 and 44, with an average age of 27,8. Thirty-five patients had additional meniscal injuries and these pathologies were also treated during arthroscopic procedure.Lysholm knee scores of the patients were between 37 and 85 with a mean of 55,02 preoperatively. These scores improved up to 70 and 100 with a mean of 93,44 postoperatively at the latest follow-up. Twenty-three patients had excellent, 23 had good and four patients had fair results according to the Lysholm Knee Scoring Scale. Five patients were in group B (10%), 32 patients were in group C (64%) and 13 patients were in group D (26%) at preoperative examination according to the IKDC knee ligament standard evaluation form. Thirty-seven patients (74%) were improved into group A, 11 patients (12%) were in group B and 2 patients were in group C at the postoperative assessment.As conclusion of this study, arthroscopic reconstruction of anterior cruciate ligament injuries with quadruple hamstring tendon autograft and femoral crosspins results in good functional and clinical results. Strong and safe fixation of femoral crosspin provides early and aggressive rehabilitation protocols which lead to satisfying results.