Meme kanserinin cerrahi tedavisinde aksiller disseksiyon sonrası elde edilen lenf nodu sayısının hastalıksız yaşam ve genel sağkalıma etkisi
Is the number of axillary lymph nodes obtained after axillary dissection for surgical treatment of breast cancer worthwhile for event free disease and overall survive?
  1. Tez No: 272166
  2. Yazar: BATUHAN HAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, prognostik faktörler, aksiller toplam lenf nodu sayısı, Breast cancer, prognostic factors, total number of axillary lymph nodes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Meme kanserinin cerrahi tedavisinde aksiller disseksiyon halen çok önemli yer tutar. Aksiller disseksiyon hastalığın lokorejyonel kontrolü yanısıra evrelemesi ve kullanılacak adjuvan tedavide yol göstericidir. Ayrıca halen meme kanserinde en önemli prognostik faktör metastatik aksiller lenf nodu tutulumudur. Çok sayıda lenf nodunun çıkarılması metastazların eksize edilmesi ve prognozu iyileştirmesi anlamına gelebilmektedir.1998- 2008 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim hastanesi Genel Cerrahi Servisinde meme kanseri nedeniyle modifiye radikal mastektomi operasyonu uygulanan 314 hastanın toplam lenf nodu sayısı değeri ve prognostik olarak önemli olan diğer parametreler incelendi.Hastalar aksiler disseksiyon sonrası elde edilen metastatik tutulum saptanan lenf nodu sayısına göre ( patolojik lenf nodu tutulumu olmayan hastalar grup 1, 1- 3 arasında patolojik lenf nodu tutulumu olanlar grup 2, 4'den fazla lenf nodu tutulumu olanlar grup 3 olmak üzere) üç gruba ayrıldı. Hastalıksız yaşam süresi ve genel sağkalımı etkileyen faktörler cox regresyon analizi ile incelendiğinde toplam lenf nodu sayısının istatistiksel olarak önemli bir faktör olduğu saptandı (p= 0,004). Aksiller disseksiyon sonrasında çıkarılan patolojik lenf nodu sayısı 4'den fazla olan hastaların lenf nodu sayısı referans değeri olarak alınarak multinominal lojistik regresyon analizinde yapıldı. Grup1 ve grup 2 deki hastalarda belirlenen toplam lenf nodu sayısının hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımı olumsuz yönde etkileyen istatistiksel olarak anlamlı 1 kat arttırıcı risk faktörü olduğu değerlendirildi (p= 0,003, p= 0,016).Meme kanserli hastalarda aksiler disseksiyon sonrasında elde edilen toplam lenf nodu sayısı, patolojik tutulum saptandıkça artmakta ve hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bulgu hastalarda tümör nedeniyle oluşan lenfojenik sitokinlere verilen cevap sonucu oluşabilir.
Özet (Çeviri)
Axillary lymph node dissection (ALND) in patients with breast cancer is crucial for accurate staging, provides excellent regional tumor control, and is included in the standard of care for the surgical treatment of breast cancer.A retrospective cohort study was conducted in 314 patients who underwent modified radical mastectomy for operable breast cancer in GATA Haydarpasa Training Hospital from 1998 to 2008. The total number of lymph nodes pathologically examined in ipsilateral axillary resections, as well as traditional histopathologic markers, were analyzed for their prognostic value.The median observation time was 62,52 (20- 127) months, the median age was 62,75 (29- 97). The patients were divided into three groups according to their metastatic lymph node status (node negative patients group 1, patients with 1-3 metastatic lymph node detected group 2, patients with 4 and more metastatic lymph node detected group 3). Univariate analysis using Cox's regression model to determine prognostic factors associated with disease free survival and overall survival revealed that total number of axillary lymph nodes is a factor affecting disease free survive and overall survive (p= 0,004). As total number of lymph nodes in group 3 is used as referance and groups are compared with multinominal logistic regresyon analysis, total number of lymph nodes in group 1 and 2 is a factor 1 times more likely to have an event such as recurrence or death (p= 0,003, p= 0,016).The number of tumor free lymph nodes is an independent predictor of aggressive disease in cases of breast carcinoma. The number of tumor free lymph nodes increases as the number of metastatic lymph nodes increase and is negative prognostic factor for event free disease and overall survive.This may be a biologic function of host-derived, and possibly tumor-derived, lymphangiogenic cytokines.