Aterosklerotik periferik arteryel hastalığına bağlı gelisen orta-ileri evre intermittan klodikasyonun tedavisinde Silostazol'ün etkinliği
The role of Cilostazol in treatment of patients with moderate and severe intermittent claudication due to atherosclerotic peripheral arterial disease
- Tez No: 272209
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DEMİRKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: intermittan klodikasyon, maksimum yürüme mesafesi, ABI, Silostazol
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aterosklerotik Periferik Arteryel Hastalığına Bağlı Gelisen Orta-İleri Evreİntermittan Klodikasyonun Tedavisinde Silostazol'ün EtkinliğiBu çalısmanın amacı aterosklerotik periferik arteryel hastalığına bağlıgelisen orta-ileri evre intermittan klodikasyonu olan hastaların maksimumyürüme mesafesi ve ankle-brakiyal indeks üzerine, antiplatelet, antitrombotikve vazodilatör özelliği olan Fosfodiesteraz III enzim inhibitörü Silostazol'ünetkinliğinin arastırılması hedeflenmistir.İntermittan klodikasyon yakınması olan ve cerrahi müdahaleye veinvaziv radyolojik girisimlere uygun olmayan 116 hasta arastırmaya dahiledilmistir. Olguların 99'u erkek, 17'si kadın; yas ortalaması, 58.06'dır. Tedaviöncesi hastaların maksimum yürüme mesafesi ve ankle/brakiyal indeksölçümleri yapılmıstır. 24 haftalık çalısma süresince, günde 2 kez olmaküzere, kahvaltı ve aksam yemeklerinden en az 30 dakika önce veya 2 saatsonra oral olarak tüm hastalara Silostazol tedavisi uygulanmıstır. Çalısmaboyunca 4 haftalık periyodlarla, tüm hastaların ABI ölçümleri ve yürümetestleri yapılmıstır.Çalısma sonunda, hastaların %99.1'inde, yürüme mesafesinde artıskaydedilmistir. 24 hafta sonunda, yürüme mesafesi, 100 mg Silostazol alanhastalarda, ortalama 143.4(±45.5) m'den 231.0(±67.7) m'ye yükselmistir.Yürüme mesafesi artısı, ilaca baslandıktan 4 hafta sonrasında görülmüstür.Tedavi sonrasında, Silostazol alan hastaların %54.4'ünün ABIdeğerlerinde değisim saptanmıstır. ABI değeri değisen hastalarda ortalama%11.43 iyilesme tespit edilmistir.Tedavi öncesinde ve sonrasında yasam kalitesine ve fonksiyoneldurum değerlendirmesine yönelik anket çalısması ile tedavi etkinliğininölçümüne yönelik subjektif değerlendirmeler yapılmıstır. Bu anketlerinsonunda, tedavinin yasam kalitesini artırdığı değerlendirilmistir.Çalısma süresince, 13 hastada yan etki görülmüstür. Yan etki görülenhastalarda, doz azlatımına gidilmis ve 100 mg yerine 50 mg Silostazoluygulanmıstır. Doz azaltımını müteakip tüm yan etkilerin ortadan kalktığıtespit edilmistir.Yapılan çalısma sonucunda intermittan klodikasyon yakınması olanhastalarda, Silostazol'ün yürüme mesafesi ve ABI üzerinde olumlu etkileriolduğu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The Role of Cilostazol in Treatment of Patients with Moderate andSevere Intermittent Claudication due to Atherosclerotic PeripheralArterial DiseaseThis research was carried out to assess the effects of Cilostazol, aPDE III inhibitor which has antiplatelet, antithrombotic and vasodilatingproperties, on maximum walking distance and ankle-brachial index in thepatients with moderate and severe intermittent claudication due toatherosclerotic peripheral arterial disease.In our study, 116 patients who developed intermittent claudication andwere not suitable for surgical and invasive radiological interventions hadbeen randomized. The average of age was 58.06 within the group whichconsists of 99 men and 17 women. The measurements for the maximumwalking distance and ankle/brachial index of the patients had been takenbefore initiating the treatment. For a period of 24 weeks, Cilostazol had beenadministered twice daily at least 30 minutes before or 2 hours after breakfastor dinner to all patients. The walking tests and ABI measurements had beenassesed, for the whole study, per 4 weeks.The final output of the above-mentioned study, for the walkingdistance was an improvement in number of patients by 99.1% of the totalpopulation. After 24 weeks, average walking distance had increased from143.4(±45.5)m to 231.0(±67.7) m within the patients treated with 100 mgCilostazol. The increase in the walking distance had been apparent followingthe forth week of the treatment.After the treatment, the changes in the ABI values had beendetermined in 54.4% of the patients treated with Cilostazol. The improvementin the ABI values was 11.43% within the group, in average.The subjective assesments for the measurement of the treatmentefficacy had been done by the questionnaires to asses the life quality andfunctional condition before and after the treatment. As a result of thosequestionnaires, it had been judged that the treatment had increased the lifequality.During the study period, adverse effects were experienced in 13patients. A reduction in dose of the medication had been applied to thepatients effected adversely and instead of 100 mg, 50 mg Cilostazol hadbeen administered. Following the reduction in medication dose, it had beenrecorded that all adverse effects had disappeared.As a conlusion of this study, it has been clearly found that for thepatients with intermittent claudication, Cilostazol has positive effects onincreasing the walking distances and improving the ABI.Keywords : intermittent claudication, maximum walking distance, ABI,CilostazolSupported by: -Author : J.Tbp.Yzb. Erkan KAYACounsellor : Prof.Tbp.Kd.Alb. Ufuk DEMİRKILIÇ