Tavşanlarda oluşturulan Akut Apandisit modelinde serum Prokalsitonin, D-dimer, İnterlökin-2, İnterlökin-6 seviyelerinin tanısal önemi.
The diagnostic importance of blood Procalcitonin, D-dimer, IL-2, IL-6 levels in Acute Apppendicitis model developed on rabbits.
- Tez No: 272229
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KOZAK, YRD. DOÇ. DR. M.ÖNER MENTEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Prokalsitonin, IL-2, IL-6, D-Dimer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Akut Apandisit Acil Cerrahide en sık karşılaşılan Akut Batın tablosu olarak görülmekte ve negatif apandektomi oranları, tanının geç konulması ve perforasyon oranı yüksekliği gibi nedenlerle sorun olmaya devam etmektedir.Bu deneysel çalışmada, tavşanlarda oluşturulan akut apandisit modelinde kan Prokalsitonin, D-Dimer, IL-2 ve IL-6 düzeylerinin tanısal önemi araştırıldI. Çalışma kontrol grubu, sham grubu ve apandisit grupları olmak üzere toplam 5 grupa ayrılarak gerçekleştirildi. Apandisit gruplarında laparotomi ile apendiks ligate edilerek 12. (Grup 3), 24. (Grup 4) ve 48. saatlerde (Grup 5) IL-2, IL-6, Prokalsitonin ve D-Dimer düzeylerini incelemek amacıyla kulak veninden kan alınarak appendektomi uygulandı.Prokalsitonin, IL-6, IL-2 ve D-Dimer seviyeleri ile histolojik olarak karşılaştırılmış akut apandisit tanısı arasındaki ilişki araştırıldı. Korelasyon açısından en yüksek sensitivite ve pozitif prediktivite oranları prokalsitonin grubunda gözlendi. Prokalsitonin değerleri tüm gruplar arasında da apandisit tablosundaki inflamasyona paralel giderek artan bir seyir gösterdi. IL-6 değerlerinde erken dönemde en yüksek seviyelere ulaşılmış, ileri dönemlerde minimal bir düşüş gözlendi. IL-2 değerleri histopatolojik olarak apandisit tanısı konulan gruplarda önemli derecede yüksek saptandı. Ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. D-Dimer değerlerinde ise apandisit grupları arasında anlamlı fark olmadığı gözlendi.Sonuç olarak, Bu deneysel çalışmamızda Prokalsitonin ve IL-6 değişkenlerinin düzeylerinin akut apandisit tanısı açısından özellikle de IL-6' nın erken dönemde belirleyici olduğu ve bu iki parametrenin IL-2 ve D-Dimer'e kıyasla daha önemli belirleyiciler olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Acute Appendicitis is accepted as the most common Acute Abdomen Table in Emergency Surgery and is continuing to be a problem due to reasons like negative appendectomy rates, late diagnosis and high perforation rate. Though the developments nowadays there is no specific diagnosis method for Acute Appendicitis.Our study has been analysed in 5 groups of control group, sham group and appendicitis groups. In appendicitis groups, appendectomy has been practiced by taking blood from ear vein at 12th (group 3) 24th (group 4) and 48th (group 5) hours to examine IL-2, IL-6, Procalcitonin and D-Dimer levels by the ligation of appendix through laparotomy.Correlation of Procalcitonin, IL-6, IL-2 and D-Dimer levels with histologically compared appendicitis diagnosis has been searched. According to this correlation, the highest sensitivity and positive predictivity rates has been observed in procalcitonin group. The procalcitonin values have shown an increasing course among all groups, paralel to the inflamation in appendicitis table. The IL-6 values have reached highest levels at early stage, then showed a minimal decrease in following stages. The Il-2 values were sunstancially high in groups histopathologically diagnosed as appendicitis. But it was statistically unsignificant. It has been confirmed that D-Dimer values did not show any significant difference among appendicitis groups.As a result, a conclusion has been reached that for appendicitis diagnosis procalcitonin and IL-6 variables, specially IL-6, are determinent at early stage and that these 2 parameters are more important determinents compared to IL-2 and D-Dimer.Key Words : Acute Appendicitis, procalcitonin, IL-2, IL-6, D-DimerAdvisors : Prof. Dr. Orhan KOZAK, GATA Department of General Surgery, Assoc. Prof. Dr. Öner MENTEŞ, GATA Department of General Surgery