TRUS prostat biyopsi sonrası parmakla şüpheli alanlardan alınan ek biyopsilerin kanser saptamadaki katkılarının değerlendirilmesi.
Transrectal ultrasound guided prostate biopsy with finger assisted additional method; The contributions of finger assisted additional biopsies from suspicious areas to the sensivity of prostate cancer detection
  1. Tez No: 272230
  2. Yazar: ENDER ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KİLCİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: PRM, PSA, TRUS eşliğinde biyopsi, parmak kılavuzluğunda biyopsi, prostat kanseri, DRE, PSA, TRUS Guided Biopsy, Finger Guided Biopsy, Prostate Cancer
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Prostat kanseri tüm dünya çapında belirgin ırksal ve coğrafi farklılıklar göstermesine rağmen erkek populasyonu önemli derecede etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Yaşın artmasıyla görülme sıklığı önemli oranda artmaktadır. Yaşla bağımlı olarak artan insidans sonucunda 75 yaş üstü grupta prostat kanseri ABD'de erkeklerde kanserden en sık ölüm nedeni olmaktadır. Her kanserde olduğu gibi erken tanı önem arzetmektedir. Günümüzde prostata lokalize tespit edilmiş bir prostat kanserinin küratif tedavisi mümkün iken lokal invazif veya metastatik prostat kanserinin tedavisi sorun teşkil etmektedir. Kontrol amaçlı veya prostatizm şikatyetleri ile başvuran hastaların PRM ve serum PSA seviyesi prostat kanserinin değerlendirilmesinde ilk basamağı teşkil etmektedir ve bizi prostat biyopsisine yönlendiren iki temel kriterdir. TRUS biyopsiye rehberlik etmesi ve prostatın değerlendirilmesi açısından önemli bir görüntüleme yöntemidir.Bu tez çalışmasında çalışmamızda PRM ve PSA paramerelerine bağlı olarak TRUS biyopsi kararı verilen hastalarda TRUS rehberliğinde yapılan 12 kor prostat biyopsisini takiben yapılmış olan PRM de kanser yönünden şüpheli olabilecek alanlardan parmak kılavuzluğunda alınan ilave biyopsilerin tanıya ek katkısı olup olmadığını değerlendirdik.Bizim yaptığımız çalışmada parmak yardımıyla alınan ek biyopsinin istatistiksel olarak tanıya ek katkı sağlamadığını gördük. Sadece bir hastada ek olarak tümör saptandı.Çalışmamızda rektal kanama (bir hasta hariç) ve hematüri gibi komplikasyonlar tedaviye gerek kalmadan birkaç gün içinde sona ermiştir. Akut prostatit gelişen 2 hasta hospitalize edilerek intravenöz tedavi uygulanmıştır.Bu işlemin TRUS rehberliğinde alınan biyopsiye göre komplikasyonları arttırmadığını ve seçilmiş hasta grubunda (belirgin nodül, sertlik, endürasyon, düzensizlik olan), tecrübeli ellerde TRUS rehberliğinde alınan biyopsiye ek olarak yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Although prostate cancer shows significant racial and geographic difference all over the world, it is a severe problem for most of the male population. Its incidence inreases with age. Prostate cancer is the first cause of cancer deaths in men older than 75 in United States. As in every cancer type, early diagnosis is very important. Nowadays, although curative management of localized disease is possible, local invasive or metastatic disease is a very serious problem. Digital rectal examination ( DRE) and serum prostate spesific antigen (PSA) are the first step of the evaluation for the patients who suffer from prostatism or visit for only routine control. DRE and serum PSA are two essential criterias which direct us to prostate biopsy. Transrectal ultrasound (TRUS) is an important imaging method for evaluation of prostate and guiding biopsy.In our study, we decided to perform prostate biopsy to the patients who have abnormal DRE and raised PSA levels. These people underwent 12 core TRUS guided prostate biopsy. In addition, we performed finger assisted additional biopsies from the cancer suspicious areas. We evaluated whether there were extra contributions or not.In our study, we found out that finger assisted additional biopsy didn?t give any extra contribution to the diagnosis statistically. Only one additional tumor was detected.In our study, complications like rectal bleeding (except for one patient) and hematuria stopped in a few days without any need for medical treatment. Two patients with acute prostatitis were hospitalised and given appropriate intravenous antibiotic therapy.We can say that finger assisted additional biopsy doesn?t increase complication rate. An experienced urologist can perform this procedure with TRUS guided prostate biopsy concamitantly in selected patient group (significant nodule, hardness, enduration).