Meme kanserinde aksiller lenf nodu(ALN) belirlenmesinde boya ve lenfosintigrafik yöntemin etkinliğinin karşılaştırılması?
Comparison of effectiveness in dye and lymphoscintigraphy to determine axillary lymph node (ALN) in breast cancer
  1. Tez No: 272228
  2. Yazar: ÖZGÜR ALBUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. MÜJDAT BALKAN, YRD. DOÇ. DR. ERKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolloid, izosülfan mavisi, sentinel nod, Colloid, isosulphanblue, sentinel nodeCounsellor: S.Müjdat BALKAN, Department of General Surgery, GATA, ErkanÖZTÜRK
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
GATA Genel Cerrahi AD. Uzmanlık Tezi, ANKARA, 2009.Meme kanserli hastalarda, ALN' a metastaz olup olmadığı, adjuvan sistemikkemoterapinin planlanması ve hastalığın prognozunun belirlenmesinde sonderece önemlidir. Sentinel lenf nodu(SLN), memedeki primer tümörün lenfakımının ilk olarak ulastığı ve metastatik hücrelerin en fazla bulunmasıbeklenen ilk bölgesel lenf nodülüdür. Bu arastırma, SLNbiopsisinde(SLNB)'de, ALN'nın metastatik durumunu saptamak için kullanılanboya ve kolloid yöntemlerinin etkinliğini karsılastırmak için yapılmıstır.Çalısmadaki izosülfan mavisi(ISB) grubunda 52 hastanın 49 `unda SLN tespitedildi.(%94,2). SLN tutulumu olan 49 hastanın 18'inde metastatik SLNsaptandı. SLNB' i metastatik olan 18 hastanın 10'unda SLN dısında yapılanaksiller disseksiyonda ek aksiller metastaz saptandı. SLNB' inde metastazsaptanmayan 1 hastanın aksilla disseksiyonunda metastatik lenf nodlarıtespit edildi. Toplam 11 hastada ek aksiller metastaz saptandı. Sensitivite%90,9 spesifite %75,7, negatif prediktivite değeri(NPD) %96,1, pozitifprediktivite değeri(PPD) %55,5, yanlıs negatiflik(YN) oranı %9,1'di. Kolloidgrubunda sentinel nod 38 hastanın 38'inde saptandı(%100). 38 hastanın 15`inde metastatik lenf nodu saptandı. SLNB'i metastatik olan 15 hastanın 15`inde ek aksiller metastaz tespit edildi. SLNB'inde metastaz saptanmayan 2hastanın aksilla disseksiyonunda metastatik lenf nodları tespit edildi.Sensitivite;%88,2, spesifite %100, PPD %100, NPD %91,3, YN ; %11,8'di.ISB ve koloidin birlikte uygulandığı grupta SLN 12 hastanın 12'sindedesaptandı(%100). Metastatik SLN tutulumu 12 hastanın 2`sinde saptandı.SLNB'si metastatik olan 2 hastanın 2'sinde de ek aksiller metastaz saptandı.Sensitivite;%100, spesifite %100, PPD %100, NPD %100, YN % 0'dır.
Özet (Çeviri)
Thesis of Department General Surgery, GATA Ankara, 2009.In patients with breast cancer, the precence or absence of ALN metastase isvery important factor affecting prognosis and adjuvant systemic treatment.Sentinel lymph node(SLN) is the first regional lymph node that lymph flow ofprimary tumor in breast reaches first and metastatic cells are expected toseen most . In this study, we aimed to compare effinency of dye and colloidmethods in determining metastatic conditions of ALN in SLN biopsy(SLNB).In isosülphanblue(ISB) group, SLN was identified in 49 of 52 patients(%94,2). Metastatic SLN was found in 18 of 49 SLN patients. Additionalaxillary node involvement was detected in 10 of 18 patients with metastaticSLN. Metastatic lymph nodes were detected at axillary dissection of 1patient with no metastase at SLNB. Overall involvement of metastatic ALNwas found 11 cases. The datas are as follows; Sensitivity 90,9%, specivity75,7%, negative predictivity value (NPV) 96,1%, positive predictivity value(PPV) 55,5%, false negativity (FN) ratio 9,1%. Sentinel node was identifiedat 38 of 38 patients at colloid group (100%). Metastatic lymph node wasfound at 15 of 38 patients . Additional axillary metastase was detected in 15of 15 patient with metastatic SLN. Metastatic lymph nodes were detected ataxillary dissections of 2 patients with no metastase in their SLNB. The datasare as follows; Sensitivity 88,2%, specivity 100%, PPV 100%, NPV 91,3%,FN 11,8%. SLN was identified at 12 of 12 patients in the group that ISB andcolloid were used together (100%). Metastatic SLN involvement weredetected at 2 of 12 patients. Additional axillary metastase was detected at 2of 2 patients with metastatic SLN. The datas are as follows; Sensitivity 100%,specivity 100%, PPV 100%, NPV 100%, FN 0%.