Diz ve diz altı ekstremite cerrahisinde psoas kompartman bloğu uygulanan hastalarda levobupivakain ile bupivakainin klinik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of levobupivacaine and bupivacaine in psoas compartment block for patients undergoing lower limb surgery
  1. Tez No: 272288
  2. Yazar: İLKER ÇOMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, bupivakain, psoas kompartman bloğu, diz cerrahisi, Psoas compartment block, lower limb surgery, bupivacaine, levobupivacaineAuthor: İlker ÇOMAK, M.D.Moderator: Ercan KURT, M.D, Professor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, ülkemizde yeni kullanıma giren ve daha az kardiotoksik ve nörotoksik bir lokal anestezik olarak sunulan levobupivakain ile bupivakainin psoas kompartman bloğu uygulanan hastalardaki klinik etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Santral bloklarda iki ilacın karşılaştırıldığı çok sayıda çalışmalar mevcut olsa da psoas kompartman bloğunda bu sayı çok azdır. Çalışmaya, ASA I-III, 18-65 yaş arasında, mallampati skoru 3'un üzerinde olan ve kullanılacak ilaçlara karşı alerjisi olmayan 40 gönüllü hasta alındı. Bu olgular rastgele iki gruba ayrılmıştır: Levobupivakain Grubu (n=20), Bupivakain Grubu (n=20). İki grupta da blok öncesi, sonrası ve blok sonrası 15.dakikada, 30.dakikada, 45.dakikada, 60.dakikada ve 120. dakikada vital bulgular kaydedilmiştir. Operasyonda ve operasyon sonrasında 24 saat süresince yan etkiler, motor ve duyusal bloğun yeterliliği, ek sedasyon ve analjezi gereksinimi, ağrı şiddeti (VAS= Vizüel ağrı skalası ile değerlendirildi.), motor ve duyusal bloğun sonlanma süreleri, hasta ve cerrahi memnuniyeti açısından değerlendirilmiştir.Buna göre, her iki grupta da, blok öncesi, sonrası ve blok sonrası 15.dakikada, 30.dakikada, 45.dakikada, 60.dakikada ve 120. dakikada vital bulgular ölçümleri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır (p>0,05). Operasyonda ve operasyon sonrasında 24 saat süresince yan etkiler, motor ve duyusal bloğun yeterliliği, ek sedasyon ve analjezi gereksinimi, VAS değerleri, motor ve duyusal bloğun sonlanma süreleri, hasta ve cerrahi memnuniyeti açısından anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır (p>0,05).Sonuç olarak, diz ve dizaltı cerrahisi geçirren hastalarda psoas kompartman bloğunda levobupivakain ve bupivakainin klinik özellikleri birbirine benzerdir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to compare the clinical properties of bupivacaine and levobupivacaine - a new local anesthetic-, which is presented as having less cardiotoxic and neurotoxic effects than bupivacaine.Although many studies exist about the comparison of these drugs in central neuraxial blocks, the number of studies in peripheral nerve blocks like psoas compartment block are limited.40 ASA I-III patients, aged between 18-65 years, were included in the study and randomized in two groups: Group bupivacaine (n=20) and Group levobupivacaine (n=20). Vital signs were monitorized and recorded before the block, and 15th, 30th, 45th, 60th and 120th minutes after the block. Adverse events, the effectivity of motor and sensorial block, supplemental sedation and analgesia requirements, pain scores (VAS=Visual analogue scale), recovery times of motor and sensorial block, patient?s and surgeon?s satisfaction were evaluated through the study period.There was no difference by means of vital signs through the study period between groups (p>0.05).There was no difference by means of adverse events, the effectiveness and duration of motor and sensorial blocks, supplemental sedation, analgesic requirements and patient?s and surgeon?s satisfaction during and 24- hours period after surgery (p>0.05).As a conclusion, the clinical properties of bupivacaine and levobupivacaine in psoas compartment block for lower limb surgery are found to be similar.