Elektif sezaryen operasyonlarında levobupivakain ve levobupivakaine eklenen morfin ile yapılan spinal anestezinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of spinal anesthesia performed with levobupivacaine and morphine added levobupivacaine in elective cesarean section
- Tez No: 272287
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, sezaryen, intratekal, morfin, Levobupivacaine, cesarean, intratechal, morphineAuthor: Ömür İLBAN, M.D.Counsellor: Ahmet COŞAR, M.D, Professor
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızda sezaryen operasyonları planlanan hastalarda intratekal levobupivakain ve levobupivakaine eklenen morfin kombinasyonlarının annedeki hemodinamik yanıta, yenidoğanın APGAR `ı üzerine etkileri ile annede intraoperatif ve postoperatif komplikasyonları, analjezi süresini ve memnuniyet derecesini karşılaştırmayı planladık.İntratekal olarak 30 gebeye 12,5mg levobupivakain (Grup L) ve diğer 30 gebeye de 10mg levobupivakain+100 mcg morfin (Grup LM) kullanıldı. Duyusal ve motor blok özellikleri, hemodinamik değişiklikler, postoperatif analjezi ve yenidoğan üzerine etkileri ve yan etkiler değerlendirildi. Çalışmamızda her iki grup ilaç da yeterli duyusal ve motor blok oluşturmuştur. Levobupivakain + morfin grubunda levobupivakain grubuna göre maksimum sensoriyal bloğa ulaşma süresi istatistiksel olarak anlamlı çıkmasa da daha çabuk oluştu. Gruplar arasında motor blok oluşma süresi ve motor blok kalkış süreleri açısından anlamlı farklılıklar yoktu ( p>0,05). Sensoriyal bloğa ulaşma süresi, iki segment gerileme süreleri, hasta memnuniyeti açısından anlamlı farklılık yoktu(p>0,05). LM grubunda postoperatif dönemde ek analjezik gereksinimi L grubuna göre daha geç zamanda gerçekleşti (p< 0,05).İki grubun hemodinamik parametrelerinin karşılaştırılmasında anlamlı farklılık yoktu. Her iki grupta spinal anestezi sonrası anlamlı düşüşler saptandı. Operasyon esnasında toplam efedrin gereksinimleri benzerdi. Sezaryenle doğan tüm yenidoğanlar sağlıklıydı. APGAR skorları açısından gruplar arası farklılık yoktu ve 7'den küçük değildi. Neonatal resüsitasyona gerek duyulmadı. Çalışma süresince komplikasyon oluşmadı. Hasta memnuniyeti tüm olgularda yüksekti.Sezaryen operasyonlarında intratekal levobupivakain ve levobupivakaine morfin ilavesinin rahatlıkla kullanılabileceğini, levobupivakain+morfin kombinasyonunda sensoriyel blok oluşma süresinin daha hızlı ve ilk analjezik gereksiniminin daha geç olmasının bir avantaj olabileceğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak levobupivakain+morfin kombinasyonu, spinal anestezide levobupivakaine alternatif bir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the effects of intratechal levobupivacaine and levobupivacaine + morphine on maternal hemodynamics, analgesia, patient?s satisfaction, complications and fetal APGAR scores in the parturients undergoing elective cesarean section.12,5 mg levobupivacaine to group L (n: 30) and 10 mg levobupivacaine + 100 mcg morphine to group LM (n:30) were intratechally administered. Sensory and motor block, hemodynamic parametres, postoperative pain relief, adverse events and neonatal outcome were evaluatedSensorial and motor blocks were sufficient in both groups. Time to maksimal sensorial block was shorter in group LM compared to group L, but it was not stastically significant. Time to complete sensorial block, two segments regresion time, patient?s satisfaction scores were similar. Supplemental analgesic requirement for pain relief occured later in LM group (p< 0,05) .Hemodynamic measurements were similar. A significant decline of blood pressure were observed in both groups and total ephedrine consumption was similar. Neonatals were healty, APGAR scores were not different and greater than 7. There was not any complication throughout the study. Patient?s satisfaction was high.We concluded that intratechal levobupivacaine and intratechal bupivacaine combined with morphine may be easily used for cesarean section. The relatively shorter time for sensory block and longer time for the need of supplemental analgesic offers an advantage for levobupivacaine + morphine over levobupivacaine alone. In conclusion, intratechal levobupivacaine combined with morphine may be used as an alternative for intratechal bupivacaine.