Ratlarda deneysel iskemi-reperfüzyon modelinde pentoksifilin ve bencylane hidrojen fumarat'ın iskemi-reperfüzyon hasarının önlenmesindeki rolü
The effect of pentoxifylline and bencylane hidrogene fumarat on mesentericischemia/ reperfusion injury in a rat model
- Tez No: 272312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJDAT BALKAN, YRD. DOÇ. DR. ÖNER MENTEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi, General Surgery, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-Reperfüzyon, Bensiklan Hidrojen Fumarat, Pentoksifilin, SOD, MDA, IL-2, IL-6, D-Dimer, Ischmeia/Reperfusion, Bencylane Hidrogene Fumarate, Pentoxifylline, SOD, MDA, IL-2, IL-6, D-Dimer
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İskemi sonrası barsak doku hasarı serbest oksijen radikalleri aracılığıyla meydana gelir. Çalışmamızda bensiklan fumarat ve pentoksifilin'in ratlardaki iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu etkisini araştırmayı hedefledik.72 adet Spraque-Dawley cinsi rat 6 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n:12), Sham grubu (n:12, iskemi-reperfüzyon hasarı yok), iskemi-reperfüzyon grubu (n=12, 45 dakika iskemi ve sonrasında 150 dakika reperfüzyon), pentoksifilin grubu (n=12, 45 dakika iskemi, takiben 50 mg/kg pentoksifilin ve 150 dakika reperfüzyon), bensiklan fumarat grubu (n=12, 45 dakika iskemi, takiben 7 mg/kg bensiklan fumarat ve 150 dakika reperfüzyon), Pentoksifilin + Bensiklan fumarat grubu (n=12, 45 dakika iskemi, takiben 50 mg/kg pentoksifilin + 7 mg/kg bensiklan fumarat ve 150 dakika reperfüzyon). Lipid peroksidasyonu göstergesi olarak doku MDA düzeyi, antioksidan göstergesi olarak doku SOD düzeyi, proinflamatuar sitokin (IL-2, IL-6) ve D-Dimer düzeyleri, mukozal hasar ve karaciğer hasarı incelendiMDA, IL-2, IL-6 düzeyleri ve mukozal ve karaciğer hasarı düzeyi Pentoksifilin, Bensiklan fumarat ve Pentoksifilin + bensiklan fumarat gruplarında düşük saptandı. D-Dimer düzeyi pentoksifilin ve Pentoksifilin + bensiklan fumarat gruplarında düşük saptandı. SOD düzeyi Pentoksifilin grubunda düşük saptandı.Sonuç olarak, Bensiklan fumarat tedavisi intestinal iskemi-reperfüzyon hasarında lipid peroksidasyonu, nötrofil akümülasyonu, antioksidan aktivite ve polimorfonükleer lökosit aracılığıyla oluşan etkiler üzerinden mukozal hasarı azalttığı, Pentoksifilin tedavisininde intestinal iskemi-reperfüzyon hasarında lipid peroksidasyonu, nötrofil akümülasyonu, polimorfonükleer lökosit aracılığıyla oluşan etkiler, platelet agregasonu inhibisyonu ve trombüs oluşumu üzerinden mukozal hasarı azalttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Post-ischaemic intestinal tissue damage appears to be due to the formation of oxygen radicals. We investigated the protective effect of bencyclane hidrogene fumarate and pentoxifylline on intestinal ischemia reperfusion (IR) injury in rats.Seventy two Spraque-Dawley rats were divided into six groups: control group ( n = 12), a sham-operated group (no IR injury, n = 12), ischaemia reperfusion group (IR, n = 12, 45 minutes ischemia and after reperfusion during 150 minutes), pentoxifylline (Ptx) group (45 minutes ischemia and after 50 mg/kg pentoxifylline treatment and reperfusion during 150 minutes, n = 12), Bencylane fumarat (BF) group (45 minutes ischemia and after 7 mg/kg bencyclane fumarate treatment and reperfusion during 150 minutes, n = 12,), pentoxifylline + Bencylane fumarat (Ptx + BF) group(45 minutes ischemia and after 50 mg/kg pentoxifylline and 7 mg/kg bencyclane fumarate treatment and reperfusion during 150 minutes, n = 12). A marker for lipid peroxidation, namely malondialdehyde; free radical scavengers superoxide dismutase levels; proinflammatory cytokine (IL-2, IL-6) levels, D-Dimer levels and mucosal damage and liver damage were investigated.Malondialdehyde, IL-2, IL-6 levels and the severity of mucosal and liver damage were decreased in the Ptx, BF and Ptx + BF groups. D-Dimer levels decreased in Ptx and BF and Ptx groups. SOD levels decreased in Ptx group.Consequently, the treatment of rats with BF intestinal ischaemia attenuates the mucosal damage in intestinal IR injury, probably by altering lipid peroxidation, neutrophil accumulation, antioxidant activity and polymorphonuclear leukocyte-mediated effects. Treatment with Ptx. intestinal ischaemia attenuates the mucosal damage in lipid peroxidation, neutrophil accumulation, polymorphonuclear leukocyte-mediated effects and decreases the platelet aggregation and thrombus formation.