Deneysel rat sepsis modelinde trimetazidin tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Appreciation of trimetazidine treatment in experimental sepsis rat model
- Tez No: 272319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YAMANEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, trimetazidin, proinflamatuar sitokinler, Sepsis, trimetazidine, proinflamatory cytokines
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sepsis; mikroorganizmalar ve onların toksinlerine karşı organizmanın geliştirdiği sistemik inflamatuar yanıt durumudur. Tıp alanında kaydedilen teknolojik ve farmakolojik gelişmelere ve sepsis etyolojisi ve fizyopatolojisi konularındaki artan bilgilerimize rağmen sepsis halen hastane mortalitesinin en önde gelen nedenlerinden biridir. Bu potansiyel olarak oldukça ölümcül seyreden tablonun tedavisine yönelik birçok yeni ajan denenmektedir.Trimetazidin (TMZ); piperazin türevi antianjinal bir ajan olup, antioksidan, antiiskemik ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. Biz bu çalışmada lipopolisakkarit (LPS) uygulanarak deneysel sepsis oluşturulan ratlarda trimetazidinin, sepsisin klinik ve laboratuar belirteçleri üzerindeki iyileştirici etkisinin araştırılmasını amaçladık.Üç grupta 20'şer rat olmak üzere toplam 60 rat ile çalışılmıştır (I.Grup (n=20); sepsis indüksiyonu, II.Grup (n=20); sepsis indüksiyonu + trimetazidin tedavisi, III.Grup (n=20); sham grubu). Tüm gruplarda IL-1 ve TNF- ? konsantrasyonları ve oksidatif stress parametresi olarak GSH-Px, SOD ve MDA düzeyleri çalışılmıştır. İstatistiksel işlemler için SPSS v15 yazılımı kullanılmıştır.Bu çalışmada trimetazidin tedavisinin; LPS ile deneysel olarak oluşturulan sepsis indüksiyonunun neden olduğu oksidatif stres artışını ve doku membran hasarını belirgin olarak iyileştirdiği, proinflamatuar sitokinler olan IL-1 ve TNF- ?düzeylerinde anlamlı düzeyde azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.Bu çalışma, sepsis patogenezinde temel etkenlerin proinflamatuar sitokinler olduğu düşünüldüğünde TMZ tedavisinin yeni ufuklar açabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is the systemic inflammatory state of the organism in response to the microorganism and their toxins. Despite increasing knowledge about the etiology and pathophysiology of the sepsis and advanced pharmacologic interventions, it is still an outstanding cause of inpatient mortality. Several new agents are being investigated to treat this highly mortal clinical state.Trimetazidine is a piperazine derived antianginal drug and it has anti-oxidant, anti-ischemic and anti-inflammatory effects. In this study, we aimed to show the effect of trimetazidine on clinical and laboratory markers of sepsis in rats with intraperitoneal LPS injection induced sepsis.60 rats were randomized into three groups (Group 1 (n=20) sepsis induced only, Group 2 (n=20) sepsis induced+trimetazidine treated, Group 3 (n=20) sham operated). In both of the group 1 and 2, experimental rat sepsis model which has been defined previously, is achived. IL-1 ,TNF- ? , GSH-Px, SOD and MDA levels were determined in all groups . The statistical analysis were performed with SPSS v15 package software.In this study we showed that TMZ treatment significantly improves oxidative stres and membrane destruction in LPS induced sepsis. TMZ treatment also significantly decreases levels of IL-1 and TNF- ? which are the proinflamatory cytokines.As the proinflamatory cytokines are supposed to play a primary role in the pathogenesis of sepsis, we assumed that the trimetazidine treatment would give new insights in treatment of sepsis.