Antisosyal kişilik bozukluğu olan hastalarda Eksen I-Eksen II komorbiditesinin ve psikopati düzeylerinin araştırılması ve karşılaştırılması
Research of psychopathy levels and comparison of comorbidity with Axis I-Axis II disorders in antisocial personality patients
  1. Tez No: 272320
  2. Yazar: MEHMET OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT BAŞAR SEMİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antisocial Personality Disorder, Axis I-II Disorders, Comorbidity, Psychopathy, Prevalance
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Antisosyal Kişilik Bozukluğu (ASKB); yaygın, hemen her ülkede görülebilen, çocukluk çağındabaşlayan, erişkinlikte de devam edebilen, heterojen gelişimsel bir bozukluktur. Erişkinlikte görülmeoranının erkeklerde %.3.3 ve kadınlarda %0.9 olduğu düşünülmektedir.Türkiye'deki hastanelerde psikiyatrik bozuklukların morbiditesini araştıran bir çok çalışmabulunmasına rağmen, şiddet suçları üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bugüne kadar yapılançalışmalar genellikle cezaevlerindeki kriminal populasyonda görülen psikiyatrik bozukluklarınprevalansını araştırmıştır. Bu çalışmanın; askerliğini yapan, DSM-IV'e göre ASKB tanısı konmuş veşiddet eğilimli hastalardaki psikiyatrik bozuklukları bir poliklinik ortamında değerlendirmesi önemlidir. Buçalışmanın amacı, ASKB hastalarının komorbid Eksen I ve Eksen II bozukluklarını araştırmak vebunların psikopati düzeyleriyle ilişkilerini karşılaştırmaktır.Bu çalışmaya GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve DSM-IVkriterlerine göre ASKB tanısı konulan 140 erkek hasta dahil edilmiştir. Bu hastalara sosyodemografikveri formu, SCID-I yarı yapılandırılmış görüşme formu (SCID-I/CV), SCID-II Kişilik Envanteri (SCID-II)ve Hare Psikopati Derecelendirme Ölçeği (PCL-R) uygulanmıştır.Bu hastalar arasında en sık görülen komorbid Eksen I bozuklukları; madde kullanımbozuklukları (%66,9), alkol kullanım bozuklukları (%65,4), uyum bozuklukları (%36,4), anksiyetebozuklukları (% 27,9) ve depresif bozukluklar (% 22,1)'dır. Bunların arasında yaşam boyu en sıkgörüleni madde kullanım bozukluklarıdır (% 78.6). En sık görülen Eksen-II bozukluğu paranoid kişilikbozukluğu olarak tespit edilmiştir (% 47,1). En az bir Eksen I tanı komorbiditesi görülen hasta oranı%54,3, en az bir eksen II komorbiditesi görülen hasta oranı %23,6'dır. Hastaların % 30,7'sinde hemeksen I hem de eksen II komorbiditesi tespit edilmiştir.Antisosyal hastaların askerlik yaptıkları süre içerisinde sıklıkla psikiyatri kliniklerinebaşvurdukları bilinmektedir. Şiddet eğilimli kişilerde psikotik bozukluklar, major depresyon, antisosyalkişilik bozuklukları gibi ciddi ruhsal bozuklukların prevalans oranlarının daha güvenilir ölçümlerihastanelerin sağlık servislerini bilinçlendirmek açısından yardımcı olabilir. Bu hastalardaki komorbiddurumların gözden kaçması ve tedavisiz kalmaları toplumsal ve bireysel sorunların artışına nedenolabilir.Sonuçta bulgularımıza göre askerlik görevini yerine getiren çalışma grubumuzdakihastalarımızda tek başına ASKB görülme sıklığı seyrektir (%2,9). Bu sonuç daha önceki cezaevipopulasyonlarıyla yapılan çalışmalarla da uyumludur. Bu nedenle madde/alkol kötüye kullanımı ,anksiyete belirtileri, uyum sorunları, psikotik/depresif belirtileri ve Eksen II bozuklukları olan kişilerinhastalıkları bir bütün olarak düşünülmeli ve bütüncül tedavi yaklaşımı ön plana çıkmalıdır.Anahtar Kelimeler : Antisosyal Kişilik bozukluğu, psikopati, eksen I-II bozuklukları, prevalans, komorbidite
Özet (Çeviri)
Antisocial Personality Disorder(ASPD) is a prevalent, heterogeneous, developmental disorderthat begins in childhood and continues into adulthood and seen in almost all countries.The lifetimeprevalence of ASPD in samples of the general population based on interviews by psychiatrists is 3.3%in men and 0.9% in women.Although there have been many studies investigating the morbidity of the psychiatric disordersamong Turkish patients, the researches on violence crimes are in limited number. Until now thoseresearches investigated generally the prevalance of psychiatric disorders of criminal population inprisons. The assessment of persons doing their military service who are prone to violence anddiagnosed as ASPD according to DSM-IV in a hospital setting is important. The aim of this study wasto investigate the comorbid axis I and axis II disorders in ASPD patients and comparing them withpsychopathy levels.One hundred forty male patients admitted to GATA Haydarpaşa Training Hospital Psychiatryoutpatient setting and diagnosed as ASPD according to DSM-IV criteria were included in the study.The patients were assessed by sociodemographic form, Structured Clinical Interview Diagnosis forDSM-IV Clinical Version (SCID-I/CV), Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-III-R PersonalityDisorders (SCID-II), and Hare Psychopathy Checklist (PCL-R).The most prevalently accompanying axis-I disorders to ASPD with respect to axis-I, and axis-IIcomorbidity were substance use disorders (66,9%), alchol use disorders (65,4%), adjustmentdisorders (36,4%), anxiety disorders (27,9%), and depresif disorders (22,1%) respectively. The mostprevalently accompanying lifetime axis-I disorder to ASPD was substance use disorders (78,4%). Themost prevalently accompanying axis-II disorder was paranoid personality disorder (47,1%). The ratio ofpersons who were only diagnosed as having axis-I disorders was 54,3%, and that of persons who werediagnosed as having only axis-II disorders was 23,6%. The ratio of participants who were diagnosedas both axis-I and axis-II was 30,7%.It is known that Anticocial subjects are usually referred to psychiatry clinics while doing theirmilitary service. The physicians? negative approaches to these patients contributes the overlooking ofcomorbid conditions. More reliable estimations of prevalance rates in people who are prone toviolence would help consciousness raising of normal population and medical departments ofhospitals.Eventually the ratio for people who were diagnosed as neither axis-I nor axis-II was rare(2,9%). This is concordant with the other studies done in prison populations. Therefore the people withsubstance/alcohol use disorders, anxiety symptoms, adjustment problems, psychotic/depresivesymptoms and axis II disorders should be considered as a whole and extensive treatment approachesshould be taken over.