Antisosyal Kişilik Bozukluğu tanılı bireylerin karar verme süreçleri ile psikopati ve mizaç-karakter özellikleri arasındaki ilişki.
The relationship between decision-making process and features of psychopathy and temperament and character among subjects with Antisocial Personality Disorder.
  1. Tez No: 272318
  2. Yazar: CEMAL ONUR NOYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT BAŞAR SEMİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal Kişilik Bozukluğu, psikopati, karar verme, Mizaç ve Karakter Envanteri, Antisocial Personality Disorder, psychopathy, decision making, Temperament and Character Inventory
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Karar verme, insan davranışlarını belirleyen en önemli ve karmaşık fonksiyonlardan biridir. ASKB olan bireylerde karar verme davranışını ortaya koyan araştırmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada ASKB tanılı bireylerin mizaç-karakter özellikleri ile psikopati ve karar verme süreçleri belirlenerek, aralarındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne başvuran, DSM-IV tanı ölçütlerine göre ASKB tanısı konulan 75 erkek hasta ile 65 sağlıklı kontrol olgusu çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol grubuna yarıyapılandırılmış sosyodemografik form, DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu(SCID-I), DSM-III-R Eksen II Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID-II), Hare Psikopati Değerlendirme Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği, Mizaç ve Karakter Envanteri ve Iowa Kumar Testi'nin bilgisayar versiyonu uygulanmıştır.ASKB grubunun Mizaç ve Karakter Envanteri Yenilik Arayışı ve Zarardan Kaçınma puanları kontrol grubuna göre yüksek, Ödül Bağımlılığı, Sebat Etme, Kendi Kendini Yönetme, İşbirliği Yapma puanları kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur. ASKB grubu Iowa Kumar Test'inde kontrol grubuna göre düşük performans göstermiştir. Psikopati ve Ödül Bağımlılığı puanları ile Iowa Kumar Testi sonuçları arasında anlamlı bağıntı saptanmıştır. Bu bulgular, ASKB tanılı bireylerin gerçek hayattaki karar verme süreçlerine benzeyen karar verme testinde başarısız olduklarını göstermektedir. ASKB tanılı bireylerin karar verme fonksiyonlarındaki bozulma psikopati ve mizaç özellikleri ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Decision-making is one of the prime and complex functions influencing human beings behaviour. The neuropsychological studies about the decision making process of individuals with Antisocial Personality Disorder (APD) are limited in the literature. The aim of this study is to explore the relationship between decision-making process and features of psychopathy and temperament and character among subjects with Antisocial Personality Disorder.Seventy five male subjects meeting DSM?IV?TR diagnostic criteria for APD who admitted to Department of Psychiatry of GATA Haydarpaşa Training Hospital and sixty five, age and sex matched healthy control subjects were included in the study. The patients and control subjects were assessed by a semistructured sociodemographic form, Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-IV (SCID-I), Structured Clinical Interview Diagnosis for DSM-III-R Personality Disorders (SCID-II), Hare Psychopathy Checklist-Revised, Aggression Questionnaire, Temperament and Character Inventory and computerized version of Iowa Gambling Task.In the APD group, Novelty Seeking and Harm Avoidance scores were higher, where as Reward Dependence, Persistence, Self-Directedness and Cooperativeness scores were lower than the control subject. Subjects with APD showed worse performance on the Iowa Gambling Task than the control subjects. Performances of the subjects with APD on the Iowa Gambling Task were significantly correlated with Psychopathy and Reward Dependence scores. These finding suggest that individuals with APD show impairment in the decision making task that mimics the real life decisions. This impairment is related to features of temperament and psychopathy.