Sürekli ayaktan periton diyalizi hastalarında pentoksifilinin periton fonksiyonlarına ve sitokin düzeylerine etkileri
The effects of pentoxifylline on peritoneal functions and cytokine levels in patients followed with continuous ambulatory peritoneal dialysis
  1. Tez No: 272424
  2. Yazar: HAVVA YEŞİL ÇINKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Üroloji, Nephrology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Pentoksifilin, Periton diyalizi, Sitokinler, Son dönem böbrekyetersizliği, Cytokins, End stage renal failure, Pentoxifylline, Peritoneal dialysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Sürekli ayaktan periton diyalizi; son dönem böbrekyetersizliğinde renal replasman tedavi seçeneğidir. Bu çalışmada; sürekli ayaktanperiton diyalizi hastalarında pentoksifilinin periton geçirgenliğine ve sitokinlere etkisinideğerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi İç Hastalıkları Nefroloji BilimDalında takip edilmekte olan 21 periton diyaliz hastası çalışmaya alındı. Hastalarınstandart tedavilerine ilaveten pentoksifilin 3 hafta süre ile 2x400 mg /gün verildi. Aktifinfeksiyon, aktif kalp yetersizliği, peritonit ve kateterin iyi çalışmadığı veya herni gibimekanik problemi olan hastalar çalışmaya alınmadı. Çalışmaya katılmayı kabul edenhastalardan bilgilendici yazılı onam alındı. Hastaların; yaş, cinsiyet, kronik böbrekyetmezliğinin etyolojisi, periton diyalizinin süresi, fizik muayene bulguları, idrarmiktarı, vücut ağırlığı, kullandığı ilaçlar kaydedildi. Pentoksifilin öncesi ve sonrasındaperiton dengelenme (eşitlenme) testi yapıldı, Kt/V, ve kreatinin klirensi hesaplandı.Transport tipi, ultrafiltrasyon miktarı, idrar volümü ve peritoneal sıvı ile sodyum atılımımiktarı belirlendi. Pentoksifilin öncesi ve sonrası parametrelerin değerlendirilmesindeSPSS. 18 istatistik programı kullanıldı.Bulgular: Başlangıca göre pentoksifilin kullanımı sonrasında serum ve peritonsıvısında BUN, kreatinin, sodyum, total protein, albumin, IL-1, IL-6, IL-10, TNF-alfa,sistatin C ve beta-2 mikroglobulin düzeylerinde, Kt/V, kreatinin klirensinde istatistikselolarak anlamlı farklılık saptanmadı. Hastalar diyabetik ve non-diyabetik olarakgruplandırıldığında da ölçülen belirteçlerde farklılık saptanmadı. Peritoneal sodyum ileKt/V, ultrafiltrasyon ve idrar volümü + ultrafiltrasyon toplamı arasında ilişkisaptanmadı. Pentoksifilin öncesi ve sonrası serum albumin düzeyi ile serum IL-10arasında negatif korrelasyon mevcuttu, istatistiksel olarak anlamlıydı(p:0,049).Sonuç: Sonuç olarak serum albumin düzeyinin yüksek olmasınıninflamasyondan koruyucu olduğu, pentoksifilinin; periton membranı geçirgenliğindeetkili olmadığı saptandı. Pentoksifilin kullanım süresinin kısa olması ve/veya hastasayısının nispeten az olması çalışmamızın sonuçlarını olumsuz etkilemiş olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis is morefrequently used as renal replacement therapy for end stage renal failure patients at lastyears. The aim of this study is to evaluate the effects of pentoxifylline on cytokines andpermeability of peritoneum in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients.Methods: In this study twenty-one patients with peritoneal dialysis followed atÇukurova University Department of Internal Medicine Division of Nephrology, wereincluded. Patients with active infection, active heart failure, peritonitis, mechanicproblems as herniation or catheter function, were excluded. Written informed concentwas taken from the patients for inclusion into this study. Pentoxifylline was given2x400 mg daily for three weeks in addition to the standart therapy. All of the patientcharacteristics such as age, sex, accompanied disease, duration of peritoneal dialysis,edema, body weight, drugs were recorded. Peritoneal equilibration test test was donebefore and after pentoxifylline therapy. Kt/V and creatinine clearance were calculated.Peritoneal transport type, ultrafiltrate and urine volumes and peritoneal sodiumexcretion were determined. SPSS 18. 0 statistical analysis was used for comparison ofthe parameters before and after Pentoxifylline administration.Results: There was no difference for the Kt/V, creatinin clearence, the serumand peritoneal dialysate levels of BUN, creatinin, sodium, albumin, IL-1, IL-6, IL-10,TNF-alpha, beta-2 microglobulin between baseline and after the pentoxifylline therapy.Additionally, there was no difference for measured parameters in diabetic and nondiabeticgroups. Relationships between peritoneal sodium excretion and Kt/V,ultrafiltration and sum of urine volume-ultrafiltrate were not found. There wasstatistically significant negative correlation between serum albumin and serum IL-10levels at baseline and after pentoxifylline therap (p; 0,049).Conclusion: As a result high level of serum albumin was protective toinflamation. Pentoxifylline was not found to be effective in peritoneal permeability.This may be related due to short duration of pentoxifylline therapy and/or relativelysmall number of the patients.