Yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu olan çocuklarda hepatit B aşısına immün yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of immune response to hepatitis B vaccine in children who were discharged from the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 272428
  2. Yazar: FATMA ÇAĞLAR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NESLİHAN TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan immün sistemi, hepatit B aşısı, risk, Neonatal immune system, hepatitis B vaccine, risk
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Yenidoğan Ünitemizde izlemi yapılan doğum tartısı ve haftasına göre uygun Hepatit B aşısı yapılan yenidoğanlarda antikor yanıtını azaltabileceğini öngördüğümüz risk faktörlerinin etkisi anti-HBs düzeyleri çalışılarak değerlendirildi. Çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı' nda 1 Kasım 2008?30 Kasım 2009 tarihleri arasında izlenmiş ve taburcu edilmiş 150 (76 erkek, 74 kız) bebek üzerinde yürütüldü. Bu bebeklerden 105'i term (45 hasta, 60 sağlıklı), 45'i pretermdi. < 2000g olan bebeklere 0, 1, 2 ve 12. aylarda olmak üzere dört doz, ? 2000g olan bebeklere 0,1 ve 6. aylarda olmak üzere üç doz aşı uygulandı. Son aşı dozundan 3 hafta-2 ay içinde anti-HBs düzeyini saptamak için çağrıldılar. Anti-HBs titreleri 5 grup altında toplandı. Tüm bebeklerde serokonversiyon oranı %97,3 (%95,5 pretermlerde, %98,05 termlerde) saptandı. Serokonversiyon gerçekleşmeyen 4 bebek vardı. Doğum tartısı ve gestasyonel yaş arttıkça antikor titrelerinin anlamlı oranda arttığı görüldü (p0,05). Taze donmuş plazma, intravenöz immünglobülin, granülosit-koloni uyarıcı faktör ve kan değişiminin antikor düzeyini etkilemediği saptandı (p>0,05). Sepsis, neonatal pnömoni ve erken membran rüptürü gibi inflamatuar süreçlerin antikor düzeyine etkisi olmadı (p> 0,05). Hepatit B aşısı yapılmış ya da taşıyıcı olan annelerin bebeklerinde antikor düzeylerindeki azalma anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak preterm bebeklerde ve hasta yenidoğanlarda hepatit B aşısının değişiklik yapılmadan ve geciktirilmeden uygulanmasıyla antikor yanıtının koruyucu düzeye ulaştığı saptandı. İmmün sistemi etkileyebilecek risk faktörlerinin ve kan ürünlerinin verilmesinin bu yanıt üzerine olumsuz etki oluşturmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of presumed risk factors on anti-HBs response to vaccination in NICU graduates. The study group composed of 150 infants (105 term,45 preterm) who were discharged from the Newborn Unit of Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty from November 1, 2008 to November 30, 2009. Hepatitis B vaccine was administered according to birth weight adjusted schedule. Infants with birth weight less than 2000 g were vaccinated at intervals of 0, 1, 2 and 12 months. Other infants were vaccinated with 0, 1, 6 months schedule. Anti-HBs titers were studied 3 weeks to 2 months after the last dose of vaccine. Anti-HBs titers were classified into 5 groups as ? 10mIU/mL, 11-100 mIU/mL, 101-500 mIU/mL, 501-999 mIU/mL, ?1000mIU/mL consequently. Distribution of the anti-HBs levels of preterm infants were different than term infants (p0.05). Overall seroconversion rate was %97,3 (preterm 95,5 %, term 98,05 %). In four infants (2 preterm, 2 term) seroconversion were not sustained. Antibody response were not effected from the presumed risk factors such as fresh frozen plasma (FFP), intravenous immunoglobuline (IVIG), exchange transfusion, other blood products transfusions. Inflammatory processes such as sepsis, pneumonia, preterm rupture of membranes (PROM) had no effect on the titers either. As a conclusion preventable levels of anti-HBs were achieved in preterm and sick term infants with the schedule routinely used. We concluded that presumed risk factors and transfusion of blood products did not have negative effect on immune response to Hepatitis B vaccine.