Akut iskemik strokta MCA kan akım parametrelerinin prognostik değeri
The prognostic value of MCA blood flow parameters in acute ischemic stroke
- Tez No: 272429
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: iskemik strok, transkranyal Doppler, pulsatilite indeksi, prognoz, ischemic stroke, transcranial Doppler, pulsatility index, prognosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada amaç; basit, ucuz, girişimsel olmayan, tekrarlanabilen, yatak başı uygulanabilen bir tetkik olan TKD ile orta serebral arter alanında akut iskemisi olan hastalarda OSA kan akım parametrelerinin, akut, subakut ve kronik dönemdeki prognoz ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktı. Çalışmaya orta serebral arter alanında akut iskemisi olan, semptom başlangıcından sonraki ilk 12 saat içinde hastanemize başvuran ve çalışmaya alınma kriterlerini dolduran 62 hasta dahil edildi. Hastalara akut, subakut ve kronik dönemde TKD yapılarak OSA kan akım parametrelerine bakıldı. Ayrıca hastalara akut, subakut ve kronik dönemde detaylı nörolojik muayene yapılarak hastaların GKS, NIHSS ve mRS değerleri ile inmenin şiddeti belirlendi. Çalışmada 62 hastanın verileri analiz edildi. Hastaların %29 (18 hasta) kadın, %71' i (44 hasta) erkekti. Tüm hastaların yaş ortalaması 65.6 ±10.7 (min.:32, max.:85) olarak bulundu.Hastalara akut dönemde yapılan detaylı nörolojik muayene sonucunda, geliş GKS'leri ortalama 13.2±2.3 ve geliş NIHSS skorları ortalama 12.1±6.4 idi. . Kronik dönemde (ort:100.9 gün) yapılan kontrollerindeki nörolojik muayenelerinde ortalama NIHSS değerleri 9.1±10.9 ve ortalama mRS'leri ise 2.4±2.1 bulundu. Hastalara akut dönemde TKD ortalama 6.2±2.9 saatte yapıldı. Hastaların akut dönemde yapılan TKD'inde Orta Serebral Arter kan akım hızı parametrelerine bakıldığında; lezyonun karşı tarafında ölçülen ortalama kan akım hızı 47.7±17.5 ve pulsatilite indeksi 1.2±0.3 iken lezyon tarafında ölçülen ortalama kan akım hızı 35.4±17.9 ve pulsatilite indeksi 1.4±0.4 idi. Akut dönemde lezyon tarafında ölçülen PI ile geliş GKS değeri arasında anlamlı negatif ilişki (p=0.01) geliş NIHSS değeri ile anlamlı pozitif ilişki saptandı (p=0.01).Yine, akut dönemde lezyon tarafında ölçülen PI ile kronik dönemdeki NIHSS değerleri ve mRS değerleri ile arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (p=0.01).Bu çalışmada, akut iskemik inmede basit bir inceleme yöntemi olan TKD ile ölçülen kan akım parametreleri içerisinde, ölçüm zaaflarından etkilenmeyen bir indeks olan PI'nin ölçümü ile akut, subakut ve kronik dönem hastalık gidişatı hakkında önemli bilgiler edinilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate whether there is an association between blood flow parameters of middle cerebral artery (MCA) measured with transcranial Doppler (TCD) which is an easy, low-cost, noninvasive, repeatable and bedside applicable examination and prognosis during acute, subacute and chronic periods in patients with acute ischemia on middle cerebral artery territory. Sixty-two patients with acute ischemia on MCA territory, applied within first 12 hours after start of symptom and meet the study criteria were included. The MCA blood flow parameters were measured with TCD during acute, subacute and chronic periods. Also, stroke severity and prognosis were determined on detailed neurologic examination with GCS, NIHSS and mRS values during acute, subacute and chronic periods. Data of 62 patients were analyzed in this study. Among them, 29% were women (18 patients) and 71% were men (44 patients). The overall average of age was 65.6 ± 10.7. Based on the detailed neurologic examination during acute period, mean arrival GCS was 13.2±2.3 and mean arrival NIHSS was 12.1±6.4. Mean NIHSS and mRS were found 9.1±10.9 and 2.4±2.1 on neurological examination during chronic period (mean 100.9 days), respectively. TCD was performed within mean 6.2±2.9 hours during acute period. When we look at blood flow velocity parameters with TCD during acute period, pulsatility index (PI) on the opposite side of lesion was 1.2±0.3, PI on the lesion side was 1.4±0.4. There were significantly negative association between PI measured at the side of lesion during acute period and arrival GCS (p=0.01) and significantly positive association between PI and arrival NIHSS (p=0.01). Similarly, we found significantly negative associations among the PI on the side of lesion during acute period, NIHSS and mRS measured during subacute and chronic periods (p=0.01).In this study, we concluded that important information about prognosis on acute, subacute and chronic periods can be obtained with PI measurement which is not affected by measuring fondness among the blood flow parameters measured with TCD that as a simple examination method on acute stroke.