Eskişehir il merkezinde 0-18 yaş grubu çocuklarda A vitamini düzeyleri
Vitamin a levels in children aged 0-18 years old in eskisehir city centre
- Tez No: 272434
 - Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN DURMUŞ AYDOĞDU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: retinol, çocukluk yaş grubu, sosyoekonomik düzey, beslenmedurumu, prevelans
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda Eskişehir il merkezinde 0-18 yaş grubu çocuklarda A vitamini düzeylerini ve düşüklük prevelansını belirlemeyi amaçladık. Bu amaçla il merkezinde düşük, orta ve yüksek gelir düzeyine sahip bölgelerden birer adet aile sağlığı merkezi ve okul seçildi. Çalışmayı kabul eden ailelerin çocuklarına anket uygulandı ve antropometrik ölçümleri alındı. Çalışmaya katılan 941'i kız, 827'si erkek toplam 1768 çocukta retinol düzeyleri çalışıldı. Retinol düzeyi düşük çıkan çocukların albumin, retinol bağlayıcı protein, prealbumin ve total protein düzeyleri ölçüldü. Sistemik muayene ve göz muayenelerini yapıldı. Ortalama retinol değerleri tüm yaş gruplarında normal sınırlarda idi. Retinol düzeyleri yaş büyüdükçe artma gösterdi. En düşük retinol değerleri okul öncesi dönem, düşük sosyoekonomik bölge ve orta derecede malnutrisyonu olan grupta saptandı. Sık tekrarlayan hastalığı olan, son bir ayda hastalık geçiren ve çalışma sırasında hastalık tanımlanan çocuklarda retinol düzeyleri açısından fark bulunmadı. 0-24 aylık çocukların beslenme şekillerinin retinol düzeyleri açısından fark yaratmadığı görüldü. Tüm çalışma grubunda retinol değerleri normalin altında (kitin referans değerine göre 30 ?g/dL'nin altında) olan toplam 20 çocuk saptanarak A vitamini düşüklüğü prevelansı %1.3 bulundu. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre A vitamini değeri 20 ?g/dL'nin altında olan iki çocuk vardı (% 0.01). A vitamini düzeyi düşüklüğü, okul öncesi yaş grubu, düşük sosyoekonomik bölgede yaşayan çocuklar ve protein enerji malnutrisyonu olanlarda daha sık saptandı. A vitamini düzeyi düşük olan çocukların sadece birinde göz muayesinde Schirmer testi şüpheli bozuk bulundu. Çalışmamız, Eskişehir il merkezinde A vitamini düşüklüğünün önemli bir halk sağlığı problemi olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the vitamin A status and the frequency of low vitamin A level in children who live in Eskisehir city centre aged 0-18 years old. For this purpose, we selected a family health centre and a school in different areas with low, moderate and high level of income in city centre. A questionnaire was introduced and anthropometric measurement was done on children whose family accepted the study. The levels of retinol were studied in totally 1768 children including 941 girls and 827 boys. The levels of albumin, retinol binding protein, prealbumin and total protein were studied in children with lower retinol levels. Additionally, systemic and ophthalmological examinations were performed. Mean retinol levels were normal limits in all age groups. Retinol levels increased by age. The lowest retinol levels were determined in the group with low socioeconomic status, moderate malnutrition and preschool period. There is not a difference in retinol levels of patients who have disease in the last month, who have frequently recurrent disease and defined as diseased in the course of the study. We observed that nutritional condition of children aged 0-24 month didn?t create any difference for retinol levels. In overall study group, there were 20 children with retinol level under normal range (according to kit