Dopamin Reseptör-2 (DRD2) gen polimorfizmlerinin obeziteye yakalanma riski ile ilişkisi
The relation of Dopamine Receptor-2 (DRD2) gene polymorphisms with obesity
  1. Tez No: 272454
  2. Yazar: İSA TAYŞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURADİYE NACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Dopamin, Dopamin reseptör geni, Polimorfizm, Obesity, Dopamine, Dopamine Receptor Gene, Polymorphism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Obezite vücutta aşırı yağ depolanması olarak tanımlanmaktadır. Obezitenin mekanizması tam bilinmemekle birlikte sosyal, kültürel, psikolojik, metabolik ve genetik faktörlerin önemli roller oynadığına dair kuvvetli deliller vardır. Dopaminerjik sistem, beyindeki ödüllendirme ve pekiştirici mekanizmalar üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, obeziteye yatkınlık açısından önemli bir genetik aday olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada dopamine reseptör 2 (DRD2) geni, TaqIA ve TaqIB polimorfizmlerinin obezite hastalığına yakalanma riski arasında olası bir ilişkinin varlığı araştırıldı. 140 obez hasta ve 110 sağlıklı gönüllünün venöz kanlarından DNA izole edildi. Polimorfizmlerin tespit edilmesinde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemi kullanıldı. DRD2 Taq1A gen polimorfizmi ve obezite hastalığına yakalanma riski arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p0.05).Sonuçlarımız, obezite hastalığına olan yatkınlığın DRD2 Taq1A polimorfizmi ile ilişkili olabileceğini, fakat DRD2 Taq1B polimorfizmi ile ilişkisi olmadığını göstermiştir. Bu bulguların değerlendirilmesi ve desteklenmesi için yeni klinik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Obesity is described that excessive fat deposition in the body. While the precise mechanism of obesity is unclear, there are strong evidences that the social, cultural, psychological, metabolic and genetic factors play important roles in the mechanism. When the effects on the brain reward and reinforcement mechanisms were taken into consideration, doparminergic system have been pointed out as an important genetic candidate for revealing the tendency in obesity. In this study, dopamine receptor-2 (DRD2) gene, Taq IA and Taq IB polymorphisms investigated the possible relationship between risk of developing obesity disease. DNA samples were purified from venous leukocytes of 140 obese patients and 110 controls subject. These polymorphisms were determined by polymerase chain reaction-restriction fragment polymorphism (PCR-RFLP) analysis. A significant association was found between DRD2 Taq1A gene polymorphism and the risk of developing obesity disease. However, there was no significant association between DRD2 Taq 1B gene polymorphism and the risk of developing obesity disease.Our findings show that DRD2 Taq1A polymorphism may be associated with the tendency to obesity, but did not reveal the relationship between polymorphism DRD2 Taq 1B. Further clinical studies need to be done to confirm and further evaluate these findings.