Atopik dermatitli Türk Çocuklarında Filaggrin R501X gen mutasyonunun araştırılması ve serum immünglobulinlerinin atopik dermatit fenotipleri üzerindeki rolü
Investigation of Filaggrin R501X gene mutation in turkish children with atopic dermatitis and the role of serum immunoglobulin levels on atopic dermatitis phenotypes
  1. Tez No: 272457
  2. Yazar: HÜLYA ERCAN SARIÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REHA CENGİZLİER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: atopik dermatit, Filaggrin R501X mutasyonu, immünglobulin düzeyleri, atopic dermatitis, Filaggrin R501X mutation, immunglobulin levels
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Atopik Dermatit (AD) bebeklik ve çocukluk çağının en sık görülen, tekrarlayan kronik cilt hastalığıdır. AD genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkilemesi sonucu gelişen karışık çok faktörlü bir hastalık grubudur.Amaç: Bu çalışmada atopik dermatitli Türk çocuklarında Filaggrin R501X (FLG R501X) mutasyon sıklığını ve bu mutasyonun atopik dermatit ve atopik dermatit şiddeti ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Diğer bir amacımız ise serum immünglobulin düzeyinin AD ve AD fenotipleri üzerindeki özellikle de atopik dermatitle beraber astım ve/veya alerjik rini gelişmedeki etkisini araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Aralarında yaş ve cinsiyet farkı olmayan atopik dermatitli 48 hasta ve sağlıklı 50 çocuk çalışmaya alındı. Çocukların FLG R501X gen mutasyonu için genotiplendirilmesi yapıldı. Serum Ig A, Ig M, Ig G, Ig E düzeyleri, Eozinofil, lenfosit, nötrofil sayı ve yüzdeleri, deri epidermal testleri ve spesifik antijen Ig E testleri yapıldı. Çalışmaya alınan çocukların ailede alerjik hastalık öyküsü, sık üst ve alt solunum yolu ve cilt enfeksiyonu öyküleri, sistemik steroid ve intravenöz immünglobulin kullanma öyküleri, okul kayıpları, astım ve alerjik rinit şiddetleri, son altı ayda geçirdikleri astım atak sayıları, hastanede yatma öyküleri, atopik dermatit başlama zamanları kaydedildi.Bulgular: Çalışma grubu ortalama yaşları 4.9±3.6 yıl olan 49 atopik dermatit hastası çocuktan (E:26, K:23) ve ortalama yaşları 3.8±2.8 yıl olan 50 sağlıklı çocuktan (E:30, K:20) oluştu. FLG R501X risk alleli hasta ve kontrol grubundaki hiçbir çocukta saptanmadı. Ig G z-skoru AD'li çocuklarda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak yüksekti (-0.97±1.13 vs-1.48±1.02 ,p=0.026). Atopik dermatit ağırlığı arttıkça Ig A z skoru düşerken, Ig G z skoru yükseliyordu. Tekrarlayan üst ve alt solunum sistemi enfeksiyonu öyküsü hastaların atopik dermatitle beraber astım ve/veya alerjik rinit olmaları ile istatistiksel anlamlı olarak ilişkili bulundu ( AD ile beraber astım ve/veya AR olanların %47.8'i, kontrol grubunun %3.8). Ig A ve Ig G düzeyi -2SD'dan düşük olan çocukların daha küçük yaşlarda atopik dermatit geliştirdiği ( Ig A düşüklüğü olanlarda 1.42 (0.67?5.41) yaş; Ig A düzeyi normal olanlarda 4.41 (2.56-8.35) yaş, p=0.08) , atopi hızının daha düşük ( % 11.1'e karşılık %52.6, p=0.03), atopik dermatit ağırlığının hafif tipte olduğu ( %77.8'i hafif, p=0.021) tespit edildi.Tartışma: Türk çocukları için atopik dermatit gelişmesinde FLG R501X mutasyonu risk oluşturmamaktadır. Ig A ve Ig G düzeyinin atopik dermatit şiddeti ve atopi geliştirmeye etki ederek atopik dermatit fenotipi üzerinde etkisinin olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Atopic dermatitis (AD), the most common chronic relapsing skin condition of infancy and childhood is a complex multifactorial disease, which arises from the interaction between strong genetic and environmental factors.Objective: We aimed to investigate the prevelance and effect of FLG R501X gene mutation in children with AD of variable severities. Meanwhile, serum immunoglobulin (Ig) levels were assessed to evaluate the role of serum Ig levels on AD phenotypes, particularly with an emphasis on the development of asthma and allergic rhinitis.Method: We studied 49 children with AD and 50 age- and sex-matched healthy controls. Children were genotyped for the mutation in FLG R501X gene. Serum levels of major Ig isotypes were assessed.Results: Study group consisted of 49 patients (M:26, F:23 ) with a mean age of 4.9 ±3.6 years and control group consisted of 50 children (M:30,F:20 ) with a mean age of 3.8±2.8 years. Genotyping of R501X mutation revealed risk alleles in none of the children in study group or control group. IgG z-scores were significantly higher in patients with AD compared to controls (-0.97±1.13 vs-1.48±1.02 ,p=0.026). There was a positive trend in IgG z-scores and a negative trend in IgA z-scores across the severity of AD. History of recurrent infections was signifiacntly associated with asthma and/or AR (47.8% in patients with asthma/AR versus 3.8% in those without). Children with low IgG or IgA levels presented at an earlier age (age at presentation= 1.42(0.67-5.41) years in patients with low IgA; 4.41(2.56-8.35) years in those with normal IgA,p=0.08), with lower rates of atopy (11.1 % versus 52.6 % ,p=0.030), and mild type atopic dermatitis (77.8% mild ,P=0.021).Conclusion: In a sample of Turkish children, FLG R501X genotyping revealed no risk alleles in variable severities of AD or healthy controls. Our data suggests that IgG and IgA levels might have a role in phenotypic features of AD in terms of severity and atopic sensitization.