Hatha yoga ve dirençli egzersizlerin erişkinlerde psiko-sosyal faktörlere etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of hatha yoga and ressistance exercises on psycho-social factors in adults
- Tez No: 272517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN, YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AĞBUĞA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hatha Yoga, Dirençli Egzersiz, Benlik Saygısı, Beden İmajı, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Yorgunluk, Hatha Yoga, Resistance Exercise, Self-Esteem, Body Image, Depression, Quality of Life, Fatigue
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Fiziksel aktivitenin beyin ve beyinin mental süreci üzerinde koruyucu etkisi bulunmaktadır ve psiko-sosyal sağlığı geliştirebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Hatha Yoga ve Dirençli Egzersizlerin erişkinlerde psiko-sosyal faktörlere etkilerinin karşılaştırılmasıdır.Bu çalışmaya yaş ortalaması 25,57±5,72 yıl ve 20-40 yıl arasında değişen 51 erişkin birey katılmıştır. Katılımcılar randomize olarak Hatha Yoga Grubu (HYG), Dirençli Egzersiz Grubu (DEG) ve Kontrol Grubu (KG) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. HYG ve DEG 7 hafta boyunca haftada üç gün, ortalama 50dk süren eğitim programına katılmış, kontrol grubu olguları ise egzersiz yapmamıştır. Başlangıçta ve 7 hafta sonunda tüm katılımcılar psiko-sosyal ölçeklerle değerlendirilmiştir. Psiko-sosyal değerlendirmeler benlik saygısı (Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği), depresif semptomlar (Beck Depresyon Ölçeği), beden imajı (Beden İmajı Ölçeği), yaşam kalitesi (Nottingham Sağlık Profili) ve yorgunluk hissi (Görsel Analog Skalası) ölçümlerinden oluşmuştur.Hatha Yoga ve Dirençli Egzersiz Grubunda psiko-sosyal faktörlerde eğitim öncesine göre gelişme meydana gelirken (p?0,05); kontrol grubunda değişiklik olmamıştır (p>0,05). Hatha Yoga ve Dirençli Egzersizler psiko-sosyal faktörleri geliştirmede birbiri üzerinde üstünlük göstermemiştir (p>0,05).Çalışmamızın sonuçları Hatha Yoga ve Dirençli Egzersizlerin psiko-sosyal faktörleri benzer düzeyde geliştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Physical activity has a protective effect on the brain and its mental processes. Physical activity could improve psycho-social health. The aim of this study is to compare the effects of Hatha Yoga and Resistance Exercises on psycho-social factors in adults.Eigthy healthy adults aged between 20-40 years (mean age; 25,57±5,72 year) participated in this study. Fifty-one participants were randomly divided into three groups: Hatha Yoga Group(HYG); Resistance Exercise Group(REG); Control group(CG). HYG and REG were participated exercise training three days per week, aproximately 50min per session during 7 weeks and control group did not make exercise. Pre- and post-exercise training, all subjects were evaluated in terms of psycho-social determinants. The following measurements were used to evaluate the psycho-social determinants of the subjects: Rosenberg Self-Esteem Scale, Beck Depression Inventory, Body Cathexis Scale, Nottingham Health Profile and Visual Analog Scale.It was found that there were significant improvements in terms of all outcome measures in HYG and REG (p?0,05). No improvements in CG were found (p>0,05). No superiority was found between Hatha Yoga and Resistance Exercise on psycho-social factors (p>0,05).The results indicate that Hatha Yoga and Resistance Exercise had the some positive effects on psycho-social factors in adults.