Nonilfenol ve Bisfenol A'nın Ames/Salmonella/ Mikrozom Test Yöntemi kullanılarak mutajenik etkisinin belirlenmesi
Determinatiion of mutagenic effects of Nonilfenol and Bisfenol A using Ames/Salmonella/Mikrozom test method
  1. Tez No: 272564
  2. Yazar: FAHRİYE ZEMHERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Halk Sağlığı, Biology, Genetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Nonilfenol, Bisfenol A, Ames/Salmonella/Mikrozom Testi, Salmonella typhimirium, mutajenik etki, Nonylphenol, Bisphenol A, Ames/Salmonella/Microsome Test, Salmonella typhimirim, mutagenicity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırmıştır. Ancak, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bazı olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. Bunların başında da çevre kirliliği gelmektedir. Çevre kirliliğinin insan dâhil bütün canlılara olumsuz etkileri vardır. Doğadaki tüm canlılar günlük yaşamda doğal ya da yapay kimyasal maddelerle karşı karşıya gelmektedir. Bu maddeler; gıdalarda bulunan doğal kimyasallar, pestisitler, gıda katkı maddeleri, kozmetik ve ilaç gibi kimyasallar, sigara dumanı, su ve havadaki kirleticiler gibi karmaşık bileşikler olabilir. Genellikle de, bu kimyasallarda bulunan bileşiklerin mutajenik ve toksik etkileri bilinmemektedir. Bisfenol A (BFA) ve Nonilfenol (NF) bu kimyasallar arasındadır. Ames mutajenite testi kimyasal maddelerin mutajenik etkilerini tespit etmekte kullanılan, test parametreleri açısından en iyi standardize edilmiş bir yöntemdir. Bu testle, çok sayıda kimyasalın mutajenik ve buna bağlı olarak şüphelenilen karsinojenik etkilerinin bir ön taraması yapılabilmektedir. Bu çalışmada BFA ve NF'nin mutajenik etkisi Ames/Salmonella/Mikrozom test yöntemi ile araştırılmıştır. Çeşitli dozlarda kullanılan test maddelerinin mutajenik etkisi S9'suz (metabolik aktivasyonsuz) ve S9'lu (metabolik aktivasyonlu) olarak, Salmonella typhimirium' un TA98 ve TA100 suşlarında araştırılmıştır. Sonuç olarak, her iki madde içinde toksik olmayan 100 µg/plak, 10 µg/plak, 1 µg/plak, 0,1 µg/plak dozları S9'lu ve S9'suz deneylerde kullanılmıştır ve her iki suş içinde yapılan deneylerde mutajenik etkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Scientific and technological developments facilitated human life significantly. However, some adverse effects are experienced with the devalopment of technology. Environment pollution is one of the main consequences of this development. Environment pollution may have adverse effects on all creatures including human beings. All living organisms are exposed to artificial chemicals in their daily life. These substances may be chemicals such as natural chemicals in food, pesticides, food additives, cosmetics, medicine and also complex compounds such as cigarette smoke, water and air pollutants. In general, mutagenicity and toxic effects of the compounds present in these chemicals are remained to be obscured. Among these are bisphenol A and nonylphenol. Ames mutagen test, used to detect mutagenicity of the chemical substances, is one of the best standardized methods in terms of test parameters. With this test pre-scanning of mutagenicity and corresponding suspected carcinogenic effects of numerous chemicals is possible. In this study, mutagenicity of bisphenol A and nonylphenol is examined by Ames/Salmonella/Microsome Test method. Mutagenicity of various doses of test substances with S9 (metabolic activated) or without S9 (non-metabolic activation) has been investigated in the TA98 and TA100 strains of Salmonella typhimirium. As a result, nontoxic 100 µg/ plaque, 10 µg/ plaque, 1 µg/ plaque, 0,1 µg/ plaque doses were used with and without S9 in the experiments in both substances and mutagenicity was discovered in the experiments performed in both strains.