Effect of firm size on job satisfaction of workers in the furniture manufacturing industry
Mobilya imalat sanayinde, firma büyüklüğünün işçilerin iş doyumu üzerine olan etkisi
  1. Tez No: 27258
  2. Yazar: AYDIN GÖCEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ S. GİTMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş Doyumu, Organizasyon Büyüklüğü, Küçük Firma, Büyük Firma, Mobilya imalat Sanayi, işçiler, Job Satisfaction, Organizational Size, Small Firm, Large Firm, Furniture Manufacturing Industry, Workers
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ MOBİLYA İMALAT SANAYİNDE, FİRMA BÜYÜKLÜ?ÜNÜN İŞÇİLERİ» İŞ DOYUMU ÜZERİNE OLAN ETKİSİ GÖÇEN, Aydın Yüksek Lisans Tezi, işletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali S. Gitmez Mart, 1993, 116 sayfa. Bu çalışmada, mobilya imalat sanayinde, firma büyüklüğünün iş doyumuna olan etkisi incelenmiştir. iş doyumuna geçmeden önce, küçük ve büyük firmalar üzerine genel bir tartışma verilmiştir. Küçük ve büyük firmaların çeşitli avantaj ve dezavantajları sunulmuş, ekonomideki rolleri tartışılmıştır. Daha sonra organizasyon büyüklüğünün insani yanları ele alınmış ve mobilya imalat sanayinde, firma büyüklüğü ve iş doyumu arasındaki ilişki üzerine deneysel bir çalışma yürütülmüştür, işin kendisi, ücret ve ücret-dışı imkanlar, terfi ve yetişme imkanları, denetim ve iş arkadaşlarıyla olan doyumu ölçen, özel olarak tasarlanmış bir anket kullanılmıştır. Büyüklüğün işin bu yönleriyle olan doyuma herhangi bir etkisi gözlenmemiştir, işçilerin cevapları daha sonra faktör analizine tabi tutulmuştur. Beş orijinal iş boyutunun varlığı faktöranalizlerince doğrulanmadığı gibi, sosyal ilişkiler, dışsal ve içsel yararlar olmak üzere üç yeni boyut ortaya çıkmıştır. Daha sonraki karşılaştırmalar, büyük firmalardaki sosyal ilişkilerin daha doyurucu olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, dışsal ve içsel yararlar ile firma büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF FIRM SIZE OH JOB SATISFACTION! OF WORKERS IN THE FURNITURE MANUFACTURING INDUSTRY GÖÇEN, Aydm Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ali S. Gitmez March, 1993, 116 pages. In this study, the relationship of firm size to job satisfaction in the furniture manufacturing industry is examined. Before focusing on job satisfaction, a general discussion on small and large firms is given. Various advantages and disadvantages of small and large firms are presented and their roles in the economy are discussed. Then, human aspects of organizational size are dealt with, and an empirical. study on the relationship between firm size and job satisfaction is carried out in the furniture manufacturing industry. A specially designed questionnaire measuring the satisfaction with work, pay and fringe benefits, promotion and growth opportunities, supervision, and co-workers is used. No effect of sise is observed on worker satisfaction concerning these facets of job. IllResponses of workers are then factor analyzed. Presence of five original job dimensions is not confirmed by factor analyses, rather three new dimensions as social relations, extrinsic and intrinsic benefits are obtained. Further comparisons show that the social relations are more satisfying in the large firms. However, no significant relationship has been found between the firm size and the satisfaction with the extrinsic or intrinsic benefits.