Edirne'de bir işletmede iç ortam hava kalitesi ve çalışanların sağlığına olan etkilerinin değerlendirilmesi
Assesment of health effect indoor air quality and worker?s a workplace in edirne
  1. Tez No: 272623
  2. Yazar: DENİZ MOTÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İç ortam hava kalitesi (İHK-IAQ), Dokuma, Konfeksiyon, Fabrika, Indoor air quality (IAQ), Woven, Confection, Fabric
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma; Edirne'de bulunan bir dokuma ve konfeksiyon fabrikasında iç ortam hava kalitesi ve çalışanların sağlığına olan etkilerini değerlendirmek, iç ortam hava kalitesinin daha sağlıklı bir duruma getirilmesi, çalışanların sağlığının olumsuz etkilenmesini düzelterek daha sağlıklı bir iş gücü potansiyeli oluşturulmasına katkıda bulunabilmek amacıyla yapılmıştır.Kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Fabrikanın, atölye, iplikhane, indigo-ihzarat, dokuma, basmahane-revizyon, yıkama-indigo finish, boya-terbiye, kalite kontrol ve kazan bölümleri olmak üzere toplam 9 bölümde iç ortam hava kalitesi ölçümleri yapılmış ve bu bölümlerde çalışan işçilerin sağlık durumlarını belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Değerlendirmeler sonucunda, bölümlerde iç ortam hava kalitesini etkileyen riskler bulunmuştur.Fabrikada en önemli sorun sıcaklık ve nem olarak saptanmıştır. Fabrikanın iplikhane, basmahane-revizyon, yıkama-indigo finish ve boya-terbiye bölümlerinde sıcaklık ve nemin katlanılabilir sınır değerlerinden yüksek olduğu bulunmuştur.Fabrikanın atölye bölümünde CO gazı EPA ve WHO tarafından belirlenen 8 saatlik maruz kalma miktarı olan 9 ppm'lik sınır değerin üstünde olduğu tespit edilmiştir.Fabrikada çalışan işçilerde öksürük, nefes darlığı, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, uyku hali, uyuşukluk hissi, gözlerde kaşıntı, sulanma, stres, gerginlik, solunum yolu enfeksiyonu gibi sağlık problemlerine rastlanmıştır.Sonuç olarak; Dokuma-konfeksiyon fabrikasının iç ortam hava kalitesi, çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research made to evaluate indoor air quality and to evaluate the effects on workers health and how to have healthier indoor air quality and correcting health is negatively affected workers health and contribute to the creation of a healthier potential work force in Edirne.This research is a descriptive cross-sectional study. Factory, workshop, mill, indigo-ihzarat, weaving, basmahane-revision, wash-indigo finish, paint-finishing, quality control and boiler sections, including indoor air quality measurements made from a total of 9 section and sections poll workers to collect data applied. Reviews found as a result of risks affecting the air quality of indoor sections.Temperature and humidity were the most important problem in the factory. Spinning factory, garment-revision, wash-indigo finish, and paint-finishing sections of the boundary values of temperature and humidity was high.CO gas exposure limit value of the workshop in the factory is set to 9 ppm for 8-hour by the WHO and EPA and CO exposure limit has been reached.The workers had cough, shortness of breath, attention disorder, headache, drowsiness, numbness sensation, itching eyes, tearing, stress, tension, health problems such as respiratory tract infection were found.As a result, Weaving-Confection factories indoor air quality can affect the health of employees negatively.