Hasta ziyaretleri için hastaneye gelen kişilerin ziyaret öncesi ve ziyaret sonrası el floralarının karşılaştırılması
Comparision of hand flora of persons who came to hospital for sick call before and after visiting
  1. Tez No: 272658
  2. Yazar: HAYRUNİSA HANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hijyen, El florası, Hasta ziyareti, Hastane enfeksiyonu, Hygiene, Hand flora, Patient visiting, Nosocomial infection
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hastalıklardan korunmak için alınabilecek en etkili önlemlerden birisi kişisel hijyenin sağlanması ve korunmasıdır. Kişisel hijyenin ilk adımı ise el temizliğidir. Dış ortamla temas, ellerin kontamine olmasına ve mikroorganizmaların taşınmasına neden olur. Geleneklerimizde yer alan hasta ziyareti her ne kadar hastanın morali için önemli olsa da el yıkamadan hastanın yanına gidilmesi veya hasta ziyareti sonrasında el yıkamadan hastaneden çıkılması hastalığa neden olabilecek mikroorganizmaların yayılmasına neden olur. Çalışmamızda eller vasıtasıyla dış ortamdan hastaneye, hastaneden dış ortama mikroorganizma taşınıp taşınmadığı araştırıldı. Bu amaçla hasta ziyareti öncesinde ve hasta ziyareti sonrasında ziyaretçilerin ellerinden kültür örnekleri alınarak sonuçlar karşılaştırıldı, aynı zamanda ziyaretçilerden el yıkama alışkanlıkları ile ilgili bilgiler alındı. Kadınların %9.2 si, erkeklerin %7.7' si düzenli olarak el yıkamayı ihmal ettikleri yanıtını verdi ve iki cins arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Çalışmamıza katılan ziyaretçilerin büyük çoğunluğundan cildin normal florasında bulunan mikroorganizmalar izole edildi. Hasta ziyareti öncesinde 126 kişinin, ziyaret sonrasında 130 kişinin ellerinden normal flora bakterilerine ilaveten Escherichia vulnaris, Enterobacter spp, Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeroginosa, Acinetobacter spp, MSSA, Candida spp., Escherichia coli, MRKNS ve Enterococcus spp. gibi patojen mikroorganizmalar da izole edildi. Bu mikroorganizmaların çoğu hasta ziyareti öncesinde ve sonrasında aynı sayıda ziyaretçiden izole edilirken. Escherichia coli, Enterococcus spp. ve MRKNS ziyaret öncesinde ve sonrasında farklı sayıda ziyaretçiden izole edildi. Ziyaret girişi ve çıkışındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. İzole edilen mikroorganizmalar hastane enfeksiyonlarında sıkça rastlanan etkenlerden olduğu için hasta ziyaretinin bir takım kurallarla kontrollü biçimde yapılmasının gerekliliği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The biggest measure for being protected to diseases is to ensure and keep up personal hygiene. The first step of personal hygiene is hand cleaning. Contacting with the environment causes contamination of hands and transporting microorganisms. Sick call, which is one of our traditional habit, is important for the moral of patient, however ignoring hand washing before and after visit causes to transport of microorganisms from person to person which can cause illness. In our study it was searched if the microorganism are transported from outside to hospital and from hospital to outside by hands. For this purpose swab samples were taken from hands of visitors before and after visiting, and then the culture results were compared. During sampling some information were also taken about hand washing behavior. 9.2% of women and 7.7% of men responded that they did not wash their hands regularly during daily activities. This difference between men and women was not found statistically significant. According to the culture results normal flora microorganisms of skin were isolated from most of the visitors. Besides normal flora bacteria some pathogenic microorganisms such as Escherichia vulnaris, Enterobacter spp, Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeroginosa, Acinetobacter spp, MSSA, Candida spp., Escherichia coli, MRCNS and Enterococcus spp.were also isolated from the cultures taken before visit of 126 persons and after visit of 130 persons. Most of these microorganisms were isolated from the same number of visitors before and after visiting. Escherichia coli, Enterococcus spp. and MRCNS were isolated from the different number of visitors before and after visiting. The difference between before and after visiting was not statistically significant. As the isolated microorganisms are common agents in nosocomial infections it was concluded the necessity of patient visiting is to be in controlled manner with some rules.