İnvaziv mantar enfeksiyonu riski olmayan hastalarda piperasilin/tazobaktam ve ampisilin/sulbaktam kullanımına bağlı serum galaktomannan ve 1,3-ß-d glukan kinetiğinin incelenmesi
The interaction between piperacillin/tazobactam and assays for aspergillus galactomannan and 1,3-beta-d-glucan in patients without risk factors for invasive fungal infections
- Tez No: 272698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN METAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ampisilin/sulbaktam, 3-beta-D-glukan, galaktomannan, invaziv aspergillozis, invaziv mantar enfeksiyonları, piperasilin/tazobaktam, Ampicillin/sulbactam, 3-beta-D-glucan, galactomannan, invasive fungal infections, invasive aspergillosis, piperacillin/tazobactam
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AmaçBu çalışmanın amacı invaziv mantar enfeksiyonu (İME) için bilinen bir risk faktörüne sahip olmayan hastalarda Aspergillus GM antijeni ve BDG testlerinin intravenöz yoldan uygulanan piperasilin/tazobaktam (TZP) ve ampisilin/sulbaktam (SAM) tedavisi ile etkileşimin belirlenmesidir.Hastalar ve YöntemİME gelişmesi açısından risk faktörlerine sahip olmayan TZP ve SAM tedavisi alacak hastalar çalışmaya dahil edildi. Antibiyotik tedavisinin birinci, üçüncü, yedinci ve onucu günleri hastalar antibiyotik almadan önce ve infüzyon tamamlandıktan sonra serum örnekleri toplandı. Son antibiyotik dozundan dört gün sonra bir serum örneği daha alındı. GM antijeni Platelia Aspergillus ELISA (Bio-Rad Laboratories), BDG ise Fungitell (Associates of Cape Cod, East Falmouth, MA) kitleri ile üretici firma önerileri doğrultusunda test edildi.BulgularTZP grubu için 15 hastadan 135 serum örneği toplandı. GM indeksinin ?0.7 olması eşik değer olarak kabul edildiğinde GM pozitifliği saptanmadı. Farklı örnekleme zamanlarına göre medyan GM ve BDG değerleri arasında istatistik fark saptanmadı. Buna rağmen BDG için 80 pg/mL eşik değer olarak kabul edildiğinde 135 serum örneğinden 24'ü pozitif bulundu.SAM grubunda 15 hastadan toplanan 130 serum örneğinde, GM antijen testi için eşik değer olarak ?0.7 kullanıldığında sekiz serum örneğinin pozitif sonuç verdiği görüldü. BDG testi ile 78 serum örneğinden 31'inin pozitif sonuç verdiği belirlendi. Örnekleme zamanlarına göre medyan GM ve BDG değerleri arasında istatistik fark saptanmadı.SonuçBu çalışmada TZP ve SAM tedavisi ile Aspergillus GM ve BDG testleri arasında belirgin bir etkileşim gözlenmemiştir. Olası mantar enfeksiyonu ve BDG pozitifliğine yol açabilecek diğer nedenler dikkatli bir şekilde ekarte edildikten sonra çevresel kontaminasyon ve cerrahi pansumanlar bu pozitiflik için en olası neden olarak değerlendirildi. TZP ve SAM tedavisi alan, İME açısından yüksek riske sahip hastalarda pozitif test sonuçları dikkatli değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
AimThe aim of this study was to investigate the interaction between intravenous piperacillin/tazobactam treatment and Aspergillus galactomannan antigen (GM) and 1,3-Beta-D-Glucan (BDG) test results in patients without known risk factors for invasive fungal infections (IFI).Patients and methodsPatients without known risk factors for IFI and who were to receive piperacillin/tazobactam monotherapy were considered eligible for the study. Serum samples were obtained both before and after antibiotic infusion on the first, third, seventh and tenth days of a piperacillin/tazobactam treatment course and four days after the last dose. GM was determined by Platelia Aspergillus ELISA (Bio-Rad Laboratories) and BDG was assayed using the Fungitell kit (Associates of Cape Cod, East Falmouth, MA) according to manufacturers? specifications.ResultsA total of 135 serum samples were collected from 15 patients who received TZP. When a cut-off level of ?0.7 was used for GM positivity, there were no false positive results. There were no statistically significant differences between the median GM indices or median BDG levels of the various sampling times. However, 24 of 135 serum samples were positive for BDG for a threshold of 80pg/mL.A total of 130 serum samples were collected from 15 patients who received SAM. When a cut-off level of ?0.7 was used for GM positivity, eight serum samples were positive. Of the 78 serum samples 31 were positive for BDG. However, the statistical analysis showed no association between SAM administration and median GM index and BDG levels according to the sampling time.ConclusionNo significant interaction was observed between TZP and SAM administration and Aspergillus GM and BDG assays. After ruling out fungal infections and all known potential causes of false BDG positivity, environmental contamination remained a possible cause of BDG reactivity. Positive results for these tests should be evaluated cautiously in patients at high risk for IFI receiving TZP or SAM.