Endometriyal kanser vakalarında preoperatif dilatasyon-küretaj, intraoperatif frozen kesit tanı ve postoperatif nihai patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
The accuracy of preoperative dilatation-curretage, frozen section and postoperative final pathology results in endometrial cancer
  1. Tez No: 272702
  2. Yazar: ARZU AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SERDAR SERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyal adenokarsinom, dilatasyon ve küretaj, frozen kesit, grade, uyum, endometrial adenocarcinoma, dilatation and curettage, frozen section, grade, accuracy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Endometriyal kanser cerrahisinde preoperatif tümör grade'i, pelvik-paraaortik lenfadenektomi kararını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bazı çalışmalarda preoperatif tümör grade'i ve nihai patoloji sonuçları arası tutarsızlık gösterilmiştir. Bu nedenle intraoperatif frozen kesit çalışma tümör grade'ini ve myometriyal invazyon derinliğini ve servikal tutulumu belirlemede önemlidir.Bu çalışmanın amacı; preoperatif tanıların intraoperatif frozen kesit ile ve ayrıca postoperatif kesin patolojik tanılar ile tutarlılığını karşılaştırmak ve endometrioid adenokarsinom yönetiminde preoperatif ve peroperatif yapılan patolojik tanıların önemini vurgulamaktır. Bu amaçla preoperatif dilatasyon küretaj, frozen kesit tanı ve nihai patolojik tanılar nükleer grade ve yapısal grade açısından birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca frozen kesit tanı ve nihai patolojik tanılar da nükleer grade, yapısal grade, myometrial invazyon ve servikal tutulum açısından karşılaştırılmıştır.Yöntem ve Gereçler (Hastalar): Preoperatif küretaj ve intraoperatif frozen kesit uygulanmış ve bunlar sırasıyla nihai patoloji sonuçları ile karşılaştırılmış, endometrioid adenokarsinomlu 234 hasta retrospektif olarak belirlendi. Preoperatif küretaj ve frozen kesit arası, preoperatif küretaj ve nihai patoloji sonuçları arası tümör grade' lerinin uyumu, frozen kesit ve nihai patoloji sonuçları arası tümör grade'lerinin, myometriyal invazyon derinliğinin, servikal tutulumun uyumu belirlendi.Bulgular: Histolojik grade açısından; preoperatif tanı ve frozen kesit tanı arası tutarlılık oranları grade 1, 2, 3 için sırayla %92, %76, %79 olarak tespit edildi. Nükleer grade açısından ise; sırayla %91, %79, %79 olarak belirlendi. Preoperatif tanı ve nihai patolojik tanı arası tutarlılıkları histolojik grade açısından sırayla, %89, %73, %79, nükleer grade açısından sırayla, %91, %79, %85 bulundu. Bu çalışmada ayrıca frozen kesit ve nihai patolojik tanı arası tutarlılık da değerlendirildi; histolojik grade için sırayla, %94, %86, %96, nükleer grade için sırayla %97, %87, %100, myometriyal invazyon derinliği için %86, servikal tutulum için %98 olarak bulundu.Sonuç: Preoperatif tümör grade' i cerrahi evrelemeyi belirlemede cerraha yardımcı olmaktadır. Bu etki frozen kesit çalışmasıyla daha da arttırılmaktadır. Bu çalışmada preoperatif küretaj ve frozen kesit sonuçları nihai patoloji sonuçları ile uyumlu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Preoperative tumor grading becomes one of the most important predictors for lymphadenectomy at primary surgery for endometriod adenocarcinoma. Many studies show that there is an inconsistency of tumor grade between preoperative curettage and final hysterectomy specimens. Frozen section study is important to evaluate tumor grade and also myometrial invasion and servical invasion intraoperatively.This study aimed to evaluate the accuracy of tumor grade by preoperative curettage and frozen section, by frozen section and final histological results, and by preoperative curettage and final histological results. In addition; myometrial invasion and servical invasion by frozen section and final hysterectomy specimens were evaluated so as to achieve a better management for endometriod adenocarcinoma and to emphasize the importance of preoperative and peroperative pathological diagnosis.Materials and Methods: 234 patients with endometriod adenocarcinoma who underwent preoperative curettage, intraoperative frozen section and compared with final hysterectomy specimens, respectively were retrospectively collected.The accuracy of tumor grade by preoperative curettage and final hysterectomy specimens, by preoperative curettage and intraoperative frozen section, and the accuracy of tumor grade, myometrial invasion and servical invasion by frozen section and final hysterectomy specimens were calculatedResults: Accuracy of hystological grade by preoperative curettage and frozen section were %92, %76, %79 for grade 1, 2, 3 respectively. And %91, %79, %79 for nuclear grades respectively. Accuracy of hystological grade by preoperative curettage and final hysterectomy specimens were %89, %73, %79 for grade 1, 2, 3 respectively and %91, %79, %85 for nuclear grades respectively. Furthermore; the accuracy of hystological grades, nuclear grades, myometrial invasion and servical invasion by frozen section and final hysterectomy specimens were evaluated. The accuracy of hystological grades were %94, %86, %96 and nuclear grades were %97, %87, %100 respectively. And also for myometrial invasion %86, for servical invasion %98.Conclusions: Preoperative tumor grade is helpful for the surgeon to determine surgical staging. And this effect was increased by frozen section results. In this study preoperative curettage and frozen section results predict final histological results accurately.