Subjektif tinnitusta betahistin ve ozon tedavilerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi
Assesment of effectivness of betahistine and ozone treatments in subjective tinnitus
  1. Tez No: 272703
  2. Yazar: ONUR SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL KÜLAHLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, ozon tedavisi, betahistin dihidroklorür, Tinnitus, ozone treatment, betahistine dihydroclorure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada tinnitus şiddeti, tinnitus engellilik anketi ve subjektif tinnitus skoru kullanılarak tinnitusta ozon tedavisi ve betahistin tedavisinin etkinliklerinin hiçbir tedavi uygulanmadan takip edilen kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Vaka seçiminde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Kliniği'ne tinnitus şikayeti ile başvuran hastaların 18-75 yaşları arasında olması, en az 6 aydır tinnitus yakınmasının olması, işitme cihazı kullanmıyor olması, tinnitusa yol açabilecek bir kulak burun boğaz patolojisinin olmaması, objektif tinnitus sebebi olabilecek patolojilerin bulunmaması, herhangi bir nöro-otolojik cerrahi hikayesinin olmaması, kontrol altına alınmış hipertansiyon ve diabet dışında sistemik bir hastalığının olmaması, bilinen bir nöropsikiyatrik hastalığının ve gebeliğinin olmaması; tirotoksikozis, favizm, renal yetmezlik ve karaciğer yetmezliği gibi ozon tedavisi için kontrendikasyonların bulunmaması kriterleri göz önünde bulunduruldu. Bu kriterlere uyan, KBB fizik muayeneleri normal olan; tam kan sayımı, rutin biyokimyasal tetkikler, tiroid fonksiyon testleri normal sınırlarda olan, saf ses odyometride hiçbir frekansta hava-kemik aralığı bulunmayan, timpanometride orta kulak basıncı ve stapes refleksleri normal olan hastalar çalışmaya alındı.Çalışma protokolüne uyan hastaların hepsine tedavi öncesi ve sonrası tinnitus frekansı, tinnitus şiddeti, tinnitus engellilik anketi ve tinnitus semptom skorlaması çalışmaları yapıldı. Ayrıca tedavi sonunda hastalardan tedavi etkinliğini bir cümle ile kendilerinin değerlendirmeleri istenerek kaydedildi.Hastaların gruplar arasında homojen dağılımına dikkat edilerek 27 hastaya (ozon grubu) ozon tedavisi, 26 hastaya (betahistin grubu) betahistin tedavisi uygulandı. Tedavi alan hastalar ile homojen özellikte olan ve hiçbir tedaviyi kabul etmeyen 15 hasta (kontrol grubu) ise herhangi bir tedavi verilmeden takibe alındı.Ozon ve betahistin grubundaki hastalarda tedavi bittikten sonra 1. ve 3. aylarda (1.ve 2. ölçüm), kontrol grubundaki hastalarda ise takipleri esnasında 3. ve 6. aylarda (1. ve 2. ölçüm) tinnitus frekansı ve tinnitus şiddeti ölçümü ile tinnitus engellilik anketi ve tinnitus semptom skorlaması tekrarlanarak kaydedildi.Bulgular: Bu çalışmada ozon grubunda tedavi öncesi ve sonrası tinnitus şiddeti ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmadı (P>0.05). Tinnitus engellilik anketi ve subjektif tinnitus skoru ortalamalarında tedavi sonrasında anlamlı azalma görüldü (P0.05). Tinnitus engellilik anketi ve subjektif tinnitus skoru ortalamalarında tedavi sonrasında anlamlı azalma görüldü (P0.05). Birey bazındaki düzelme kriterleri değerlendirildiğinde her üç parametreye göre de hastaların %26.7'sinde düzelme saptandı.Tinnitus şiddeti, tinnitus engellilik anketi ve subjektif tinnitus skorlarında başlangıç ve tedavi sonrası ikinci ölçüm arasındaki değişim farklarının gerek ortalamaları gerekse birey bazındaki düzelme kriterleri karşılaştırıldığında üç grup arasında anlamlı fark bulunmadı (P>0.05).Sonuç: Bu çalışmada ozon ve betahistin tedavileri sonrasında daha yüksek oranda iyileşme elde edilmesine rağmen tedavi etkinlikleri hiçbir tedavi uygulanmadan takip edilen kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the efficacy of ozone and betahistine treatments to the patients with tinnitus by using the parametres of tinnitus loudness, tinnitus handicap inventory and subjective tinnitus score with the control group.Patients and Method: We included the patients who presented to the ENT Department of the Faculty of Medicine of Erciyes University with the complaint of tinnitus. The inclusion criteria were as follows: being between 18 to 75 years of age, having at least six months duration of tinnitus, having no ENT pathologies that may induce tinnitus, having no diagnosed pathologies that could cause objective tinnitus, having no history of neurotologic surgery, having no systemic diseases except hypertension or diabetes mellitus under control, having no known neuropsychiatric disease, and not being pregnant. Additionally, the patients who use the hearing devices and have one of the conditions that might be contraindication for ozone therapy such as; favism, renal and hepatic failure, thyrotoxicosis were excluded. 68 patients; whose ENT examination, complete blood count, thyroid function tests, routine biochemical tests, middle ear pressure and stapedius reflexes were normal, and who had no air-bone gap in pure tone audiometry, were enrolled to this study.To all of the patients who fit in the study protocol, psychoacoustic tests (tinnitus frequency and tinnitus loudness), tinnitus handicap inventory, tinnitus symptom scoring were performed and recorded before and after the treatment. At the end of the study, patients? global perception of treatment-related change was evaluated and recorded.By paying attention to homogenity of the patients between the groups, 27 patients (ozone group) were administrated ozone treatment by major autohemotherapy, 26 patients (betahistine group) were administrated betahistine treatment (during three months 48 mg/per day orally). 15 patients that did not accept to be administrated any treatment method and that also fit in the study protocol were followed up without any treatment.Tinnitus frequency, tinnitus loudness, tinnitus handicap inventory and tinnitus symptom scoring were measured repeatedly and recorded to the patients of ozone and betahistine groups in the first and third months after the treatment (first and second measurement), and to the patients of control group in the third and sixth months during follow ups. .Findings: In this study, there were no significant differences in terms of tinnitus loudness in the ozone group between pre and post treatment values (P>0.05). Thus there was a significant decrease in tinnitus handicap inventory and subjective tinnitus scores after the treatment (P0.05). As for the means of tinnitus handicap inventory and tinnitus symptom scoring, a significant decrease was observed after the treatment (P0.05). The evaluation of the individual recovery criteria revealed that 26.7% of the patients were observed to recover according to the three parameters.No significant differences were found when the individual recovery criteria and the means of the differences between the first and the second measurement of tinnitus loudness, tinnitus handicap inventory and tinnitus symptom scoring were compared (P>0.05).Result: After the treatment applied in this study, it was observed that the changes in the tinnitus handicap inventory and tinnitus symptom scoring were not correlated with the changes in the tinnitus loudness. It was observed that Ozone treatment or Betahistin treatment was no better than non-treatment.