Yenidoğan geçici takipnesi ve pnömoni ayırıcı tanısında CRP, Yüksek Duyarlıklı-CRP, Prokalsitonin ve IL-8'in karşılaştırılması
CRP in the differential diagnosis of neonatal transient takipnesi and pneumonia, Hs-CRP, procalcitonin and IL-8 role
  1. Tez No: 272720
  2. Yazar: FİGEN KARACA PEKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ENGİN ARISOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: YGT, Pnömoni, yd-CRP, CRP, IL-8, PCT, TTN, pneumonia, yd-CRP, CRP, IL-8, PCT
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
AmaçYenidoğan ünitelerinde yatan bebeklerde, en sık görülen solunum sıkıntısı nedenlerinin başında YGT ve pnömoni gelir. Başlangıçta bu iki hastalığın ayırıcı tanısı tam yapılamadığından çoğu kez solunum sıkıntısı bulguları olan bütün bebeklere pnömoni tedavisinde gecikme olmaması için antibiyotik tedavisi başlanmaktadır. Bu nedenle, ayırıcı tanı için kullanılacak yeni testlere gereksinim vardır.Bu çalışmada pnömoni ve YGT ayırıcı tanısında yd-CRP'nin kullanılabilirliği ve CRP, IL-8 ve PCT gibi diğer enfeksiyon belirteçleri ile karşılaştırılması planlanmıştır. Ayırıcı tanıda yardımcı olacak bir yöntem yenidoğanlarda gereksiz antibiyotik kullanımını azaltacaktır.Gereç ve yöntemBu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine 35 gebelik haftası ve üzerinde doğan yaşamın ilk 6 saatinde solunum sıkıntısı nedeniyle yatırılan 57 yenidoğanda gerçekleştirilmiştir. Bebeklerden doğumunun 4-6 ve 24. saatlerinde kan örnekleri alındı. CRP, yd-CRP, IL-8, PCT çalışılması için örnekler ayrıldı. Bebeklerin yatış tanıları, klinik özellikleri ve izlemde aldıkları tanılar kaydedildi.BulgularÇalışmaya alınan 57 bebeğin 12'si pnömoni 45'i YGT tanısı aldı. Bu iki grup arasında cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, beyaz küre sayısı, kan gazı HCO3 değerleri arasında anlamlı olarak fark bulunmadı. Oksijen veriliş şekli, 1 ve 5. dakika APGAR puanı, solunum hızı, hızlı soluma süresi, oksijen verildiği süre, kan gazı (pH, pCO2, pO2) değerleri arasında anlamlı fark bulundu. 57 bebekten 5'i antibiyotik almadı. Geri kalan bebekler ayırıcı tanıları yapılıncaya kadar antibiyotik aldı. 4-6. saatte bakılan CRP, yd-CRP, IL-8 ve PCT değeri pnömoni ve YGT'li hastalar arasında anlamlı olarak fark oluşturmadı. 24. saatte bakılan CRP, yd-CRP, PCT ve IL-8 değeri ise pnömoni ve YGT'li hastalar arasında anlamlı olarak fark oluşturdu.SonuçÇalışmamızda pnömoni ve YGT ayırıcı tanısında yd-CRP, IL-8, PCT ve CRP erken dönemde enfeksiyonu belirlemede yararlı bulunmamıştır. 24. saat alınan kan örneğinde ise yd-CRP, IL-8, PCT ve CRP belirteçlerinin hepsi pnömonili bebeklerde anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. PCT duyarlılığı ve özgüllüğü en iyi olan belirteç oldu. PCT'den sonra en iyi duyarlılık ve özgüllük yd-CRP ile bulundu. Bu iki belirteç birlikte bakıldığında PCT ?26 pg/ml ve yd-CRP ?1,5 mg/l alındığında duyarlılık %100 özgüllük %70 olarak bulundu. Enfeksiyonun belirlenmesinde oldukça iyi duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğunu gördüğümüz bu iki belirteçin daha büyük hasta grubu ve 6, 12 ve 24. saatte alınan kan örneklerindeki seri çalışmaları ile klinikte kullanımının yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
IntroductionIn neonatal care unites, transient tachypnea of newborn (TTN) and pneumonia are the most frequent causes of respiratory distress. All patients with respiratory distress are treated with antibiotics at the beginning of the symptoms to prevent any delay in pneumonia treatment, because of the difficulty in differential diagnosis. So, new techniques are needed for differential diagnosis of pneumonia and TTN.In this research, we planned to explore the use of hs-CRP and to compare it with the other infection markers like CRP, IL-8, PCT. Any modality useful in differential diagnosis will decrease the use of antibiotics in neonates.Materıal and method57 neonates who were over born a gestational age of 35 weeks and hospitalized at Kocaeli University School of Medicine Neonatal Care Unit because of respiratory distress within the 4-6. hours of life are included to the study. Blood samples were collected from all neonates at the 4-6 and 24. hours of life. Samples are reserved for evaluating CRP, yd-CRP, IL-8, PCT. Diagnosis and clinical features of the patients were recorded.ResultTwelve of the neonates included to the study were diagnosed as pneumonia (21,1%), whereas 45 of them were diagnosed as TTN (78,9%). There was no statistically significant difference between two groups in gender, way of birth, birth weight, white blood cell count, blood gase analysis. There were statistically significant differences between the two group in way of oxygen supplement, APGAR scores in the first and the fifth minutes, respiratory rates, duration of tachypnea, duration of oxygen supplement, blood gases (pH, pCO2, pO2). 5 of 57 patients were not treated with antibiotics. The rest of the patients were treated with antibiotics until the diagnosis were definite. There was no statistically significant difference between groups in antibiotherapy. CRP, hs-CRP and IL-8 levels at the 4-6. hour of life were not statistically different between the pneumonia and TTN groups. CRP, hs-CRP and IL-8 levels at the 24. hour of life were statistically different between the pneumonia and TTN groups. PCT levels at the 4-6 and 24. hours of life were statistically different between the pneumonia and TTN.ConclusionIn our study, hs-CRP, PCT, CRP or IL-8 are thought not to be helpful in the early stage for the differential diagnosis of pneumonia and TTN. But, in the blood samples collected at the 24. hour, CRP, hs-CRP, PCT and IL-8 levels were statistically significantly higher in neonates with pneumonia. PCT is the most sensitive and specific parameter of all, whereas hs-CRP is the second most sensitive and specific parameter. Evaluating these two parameters, at PCT >26 pg/ml and hs-CRP ? 1.5 mg/l, the sensitivity in creased to %100, and specificity to %70. We belive that, these two parameters which are thought have high sensitivity and specificity to differentiate infection, can be clinically useful in serial studies with larger sample size and blood samples collected in 6, 12 and 24. hours.