İnsan adipoz doku ve kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin in-vitro koşullarda deneysel apopitoza yanıtları: Karşılaştırmalı çalışma
In-vitro anti-apoptotic ability of mesenchymal stem cells isolated from human bone marrow and adipose tissue: Comparative study
  1. Tez No: 272725
  2. Yazar: GÖKHAN ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler, İnsan kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücreler, Apoptozis, Human bone marrow derived mesenchymal stem cells, Human adipose tissue derived mesenchymal stem cells, Apoptosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Kemik iliği ve adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler (MKH) kök hücre tedavisi için ilgi çekici kaynaklar olarak algılanmıştır. Klinik çalışmalarda infarktüslü kalpte adipoz doku kaynaklı MKH'ler doğrudan kemik iliği kaynaklı MKH'lerle karşılaştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı insan kemik iliği ve adipoz dokudan elde edilen MKH'lerin in-vitro apopitozise olan dirençlerini karşılaştırmaktır.Metot: Çalışmamızda, MKH'lerin anti-apopitotik yanıtlarını hidrojen peroksit (H2O2) ve serum eksikliği ile oksidatif stresi uyararak araştırdık. Sonuçlar MTT ve flow (akış) sitometri ile değerlendirildi. Bütün deneyler en az 3 defa olacak şekilde tekrar edildi. Sonuçlar ortalama ± SH olarak sunuldu.Bulgular: Akış sitometri ve MTT analizi, adipoz doku kaynaklı MKH'lerin kemik iliği kaynaklı MKH'lere göre 1. ve 4. günde H2O2 ile uyarılmış apoptozise (n=3, iAD-iKİ canlılık sırasıyla, 73.02±1.44-58.43±1.24 p=0.002) ve serum eksikliği ile uyarılmış apoptozise (n=3, iAD-iKİ absorbans değerleri sırasıyla, 1.gün 0.305±0.027?0.234±0.015, P=0.042, 4.gün 0.355±0.003-0.318±0.007, P=0.011, 7.gün 0.400±0.017-0.356±0.008, P=0.081) daha dirençli olduğunu gösterdi. Adipoz doku kaynaklı MKH'ler 2 mmol/L H2O2 ile uyarılmış oksidatif strese daha dayanıklı olduğu ve serumdan yoksun kültürde de anti-apoptotik yeteneğinin üstün olduğu saptanmıştır.Sonuç: Klinik uygulamalarda adipoz doku kaynaklı MKH'lerin kemik iliği kaynaklı MKH'lere iyi bir alternatif olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Mesenchymal stem cells (MSCs) isolated from bone marrow (BM) and adipose tissue (AT) are perceived as attractive sources of stem cells for cell therapy. AT derived cells in the infarcted heart have never been compared directly to BM derived MSCs in clinical trials. The aim of this study was to compare MSCs from BM and AT for their resistance to in-vitro apoptosis.Methods: In our study, we investigated the anti-apoptotic ability of MSCs toward oxidative stress induced by hydrogen peroxide (H2O2) and serum deprivation. Results were assessed by MTT and flow cytometry. All experiments were repeated a minimum of three times. Data are presented as mean ± SE.Results: Flow cytometry and MTT analysis revealed that AT-MSCs exhibited a higher resistance toward H2O2 induced apoptosis (n=3, hBM-hAT viability respectively, 73.02±1.44-58.43±1.24 p=0.002) and to serum deprivation induced apoptosis at day 1 and 4 than the BM-MSCs (n=3, hAT-hBM absorbance respectively, day 1 0.305±0.027?0.234±0.015, P=0.042, day 4 0.355±0.003-0.318±0.007, P=0.011, day 7 0.400±0.017-0.356±0.008, P=0.081). AT-MSCs showed superior tolerance to oxidative stress triggered by 2 mmol/L H2O2 and also have superior anti-apoptosis capacity toward serum-free culture.Conclusion: AT-MSCs could be a good source as an alternative to BM-MSCs and should be considered for clinical applications.