Erkendoğanlarda mycoplasma hominis ve ureaplasma urealyticum solunum yolu kolonizasyonunun klinik önemi
Clinical significance of mycoplasma hominis and ureaplasma urealyticum colonization of lower respiratory tract in preterms
- Tez No: 272730
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SAMİ ARISOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Genital mikoplazmalar, erkendoğanlar, alt solunum yolu, Genital mycoplasmas, preterm infants, lower respiratory tract
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
AmaçYenidoğan döneminde enfeksiyonlar, önde gelen morbidite ve ölüm nedenleri arasındadır. Son yıllarda mikoplazmaların yenidoğan enfeksiyon etkenleri arasındaki yeri artan bir ilgiyle sorgulanmaya başlanmıştır. Çalışmamızda Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum'un erkendoğanlarda kısa ve uzun dönemli morbiditeyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve YöntemBu çalışma Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Kocaeli Özel Konak Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım birimlerinde 26 Ocak 2009 - 1 Nisan 2010 tarihleri arasında yatırılarak izlenen ve mekanik ventilatör desteği gereken ya da surfaktan gereksinimi nedeniylele entübe edilen 61 erkendoğan bebekte yapıldı. Entübe edilen erkendoğan bebeklerden ilk 24 saatini doldurmadan, antibiyotik ya da surfaktan tedavisi almadan önce trakea aspiratı örnekleri toplandı. Bu örneklerde U. urealyticum ve M. hominis varlığı kültür ve ?mycofast evolotion 3? kiti ile araştırıldı.BulgularÇalışmamızda erkendoğanlarda genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonu %13,1 bulundu. Genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonu olan (8 bebek) ve olmayan (53 bebek) iki küme, doğum ağırlığı, cinsiyet, gebelik haftası, 1.ve 5. dakika APGAR puanı, doğum şekli, doğum öncesinde anneye steroid tedavisi uygulanması, erken zar yırtılması, bebeklerin doğumdaki akyuvar sayısı ortalaması, solunum desteği ve surfaktan gereksinimi, nekrotizan enterokolit, ventrikül içi kanama, sepsis geçirme, RDS ve bronkopulmoner displazi gelişmesi gibi klinik özellikler açısından karşılaştırıldı; istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Yalnızca kolonizasyonun erekendoğanlarda NEK sıklığını 1,3 katartırdığı saptandı.TartışmaLiteratürde genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonunun erkendoğanlarda BPD gelişmesi açısından risk etmeni olduğu ileri sürülmüştür. Genital mikoplazmaların normal kendiliğinden vajinal doğum ile yatay geçiş oranının daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar olmasına karşın, çalışmamızda olguların neredeyse tamamının sezaryen ile doğurtulmuş olması kolonizasyon düşüklüğünde önemli bir etmen olabilir. Bu düşük oran genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonu olan ve olmayan iki küme arasındaki istatistiksel değerlendirmelerin anlamsız çıkmasının nedeni olabilir.Çalışmamız, erkendoğanlarda genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonunun kısa ve uzun dönem morbidite üzerine etkisinin olmadığını göstermiştir. Literatürde erkendoğanlarda genital mikoplazma alt solunum yolu kolonizasyonunun klinik etkileri üzerine farklı görüşlerin bulunması, bu konuyla ilgili daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AimInfections in the neonatal period are leading causes of morbidity and mortality. In recent years, the place of Mycoplasmas among newborn infectious agents has been questioned with increasing interest. This study aiming at evaluating the relation of Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum with short-term and long-term morbidity in premature infants.Material and Method61 premature infants who had been hospitalized at the neonatal intensive care units of the Kocaeli University Teaching Hospital and Konak Hospital (Kocaeli) in the period January 26th, 2009 - April 1st, 2010 due to the need for ventilator support or intubation for surfactant requirement. Tracheal aspirate samples were collected from premature infants in the first 24 hours and before antibiotic or surfactant therapies. The presence of U. urealyticum and M. hominis were detected in these samples using culture and“mycofast evolution 3”kits.ResultsColonization of lower respiratory tract with genital mycoplasma was found to be 13.1% in premature infants. Groups with or without colonization of lower respiratory tract with genital mycoplasma were compared for birth weight, sex, gestational week, 1 and 5 minute APGAR scores, mode of delivery, antenatal maternal steroid use, premature rupture of membranes, mean leukocyte count at birth, need for ventilatory support or surfactant, development of necrotizing enterocolitis, intraventricular hemorrhage, sepsis, respiratory distress syndrome and bronchopulmonary dysplasia. No significant difference was found between the groups. The only finding was that, colonization increased NEK incidence 1.3 times in premature infants.DiscussionColonization is said to be a risk factor for bronchopulmonary dysplasia. Although there exist some studies which reveal that horizontal transmission rate of genital mycoplasma is higher with normal vaginal delivery, the fact that almost all of the infants in our study group have been delivered by caesarian section may be an important factor causing reduced colonization. This low rate may be the cause of statistically insignificant results between the infants colonized with genital mycoplasma and those without colonization.Our study revealed that lower respiratory tract colonization with genital mycoplasma has no effect on short-term and long-term morbidity in premature infants. The fact that, in the current literature there are different opinions on the clinical effects of lower respiratory tract colonization with genital mycoplasma in premature infants indicates that more comprehensive research is required on this subject.