Stabil ve ataktaki Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tanılı bireylerde sistemik inflamasyon ve komorbiditeler
Systemic inflammation and comorbidities in individuals diagnosed as Chronic Obstructive Pulmonary Disease in stable and exacerbation periods
  1. Tez No: 272748
  2. Yazar: SİBEL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, CRP, fibrinojen, osteoporoz, anemi, açlık kan şekeri, COPD, CRP, Fibrinogen, Osteoporosis, Anemia, Fasting blood glucose
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: KOAH komorbiditelerle seyreden, sistemik inflamatuvar bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda stabil dönem ve ataktaki hastalarda, inflamasyonu iyi kantite eden serum CRP ve fibrinojenin inflamasyon belirteci olarak kullanılabilirliğini ve KOAH komorbidite ilişkisini göstermeyi amaçladık. METOD: Çalışmaya Nisan 2009 ve Nisan 2010 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine ve Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, GOLD kriterlerine göre KOAH tanısı almış ve yine aynı rehbere göre atak düşünülerek Göğüs Hastalıkları servisine yatışı yapılan 42 hasta alındı. Hastaların atakta ve stabil dönemde CRP, fibrinojen, hemogram, açlık kan şekeri düzeyleri çalışıldı. Kemik mineral dansitometri yapılarak, KOAH'ı olmayan ve kortikosteroid kullanım öyküsü olmayan, aynı yaş grubundaki kişilerlerin kemik mineral dansitometri sonuçları ile karşılaştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya alınan KOAH'lı bireylerin CRP düzeyi atakta, stabil dönemdekine göre yüksek saptandı (p=0.043). Hem atakta hem de stabil dönemde fibrinojen düzeyi laboratuvarın normal değer aralığından yüksek olmakla birlikte, ataktaki fibrinojen düzeyi ile stabil dönemdeki fibrinojen düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.228). KOAH'lı hastalardan koroner arter hastalığı olanlarda fibrinojen düzeyinin daha yüksek olduğu görüldü (p=0.03). Hastaların ataktaki açlık kan şekeri düzeyi stabil dönemdeki açlık kan şekeri düzeyinden yüksek saptandı (p= 0.038). KOAH'lı bireylerdeki osteoporoz ya da osteoporoz+osteopeni oranı kontrol grubuna göre belirgin yüksek saptandı (p=0.00). Çalışmamızdaki KOAH'lı bireylerdeki komorbidite sayısı 1-6 arasında değişiyordu. En sık osteoporoz, kardiyovasküler sistem hastalıklarının ve aneminin eşlik ettiğini görüldü. SONUÇ: KOAH ve komorbid hastalıkların giderek artan sıklığı ve neden oldukları toplumsal yük nedeniyle, bu hastalıklara farklı bir yaklaşım gerekmektedir. KOAH ve komorbid hastalıklar, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Böylece komorbid hastalıkların, KOAH'ın erken evresinde tanı almaları ve komorbiditeleri de düşünerek tedavi planlanması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: COPD is considered to be a systemic inflammatory disease which is characterized with comorbidities. In our study in patients with stable and exacerbation periods we aimed the availability of the serum CRP and fibrinogen which can quantify inflammation well as a marker of inflammation in COPD and displaying the relationship between COPD and comorbidity. METHOD: Between April 2009 and April 2010; 42 patients, who admitted Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital emergency department and Chest Diseases outpatient clinic and diagnosed as COPD according to GOLD guidelines, and still to the same guidelines in mind thought exacerbation and hospitalized to the Chest Diseases Clinic, are included to the studying exacerbation and stable period of the patients; CRP, fibrinogen, complete blood count, fasting blood glucose levels were determined. By bone mineral densitometry, without COPD and without a history of corticosteroid use, bone mineral density compared with those who are the same age group. RESULTS: CRP levels in the study of individuals with COPD exacerbation, with respect to stable period were higher than the control group (p=0.043). Both in the exacerbation and stable period in the laboratory's normal value range of fibrinogen levels are higher, but stable periods? respiratory fibrinogen levels and fibrinogen levels did not differ significantly (p=0.228). Fibrinogen levels were higher in COPD patients with coronary artery disease (p=0.03). Patients? fasting blood glucose level in exacerbation were higher than in stable period (p=0.038). Osteoporosis, osteoporosis+osteopenia ratio in individuals with COPD was significantly higher than the control group (p=0.00). Comorbidity number in our study in individuals with COPD ranged between 1-6. The most common accompanying diseases were osteoporosis, cardiovascular system diseases and anemia. CONCLUSION: The increasing prevalence of COPD and comorbid diseases and because of the social burden of these diseases has required a different approach. In COPD and comorbid illnesses, a multidisciplinary approach should be considered. Thus, comorbid diseases, and comorbidities of COPD at an early stage to take diagnostic treatment planning, thinking will be provided.