Behçet hastalarında sTREM- 1, VEGF-B VE VEGF gen ekspresyonu düzeylerinin, hastalık aktivasyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between disease activity and sTREM-1, VEGF-B, VEGF gene expression levels in behcet patients
  1. Tez No: 272953
  2. Yazar: KADİR HARMANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUR PIRILDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, sTREM-1, VEGF-B, VEGF gen ekspresyonu, Behcet?s disease, VEGF-B, VEGF gene expression, sTREM-1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
AMAÇ: Çalışmada VEGF-B, VEGF gen ekspresyonu ve sTREM-1 düzeylerinin Behçet hastalığı aktivasyonu ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: Romatoloji Polikliniği'ne başvuran ve Uluslararası Çalışma Grubu kriterlerine göre BH tanısı konulan hastaların klinik özellikleri incelendi. EBDCAF skorlamasına göre aktif dönemde olan 30 Behçet hastası ile 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya alındı. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Laboratuarında, tüm hasta ve sağlıklı grubunun VEGF-B, VEGF gen ekspresyonu ve sTREM-1 düzeyleri çalışıldı.BULGULAR: Aktif Behçet hastalığı olan olguların VEGF-B, VEGF gen ekspresyon ve sTREM-1 düzeyleri, kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Fakat sadece VEGF gen ekspresyonu istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.008). Behçet hastalarında oral aft, genital ülser, göz, eklem, damar, deri ve nörolojik tutulumlu hastaları alt gruplar halinde ayrı ayrı analiz edildi. Eklem tutulumu (artrit/artralji) olan Behçet hastalarının VEGF gen ekspresyon düzeyini ve damar tutulumu olan (DVT/tromboflebit) Behçet hastalarının ise VEGF-B ve VEGF gen ekspresyonu düzeyini istatistiksel olarak anlamlı (p=0.035, p=0.021) yüksek bulduk. Bununla beraber her bir alt grup, kontrol grubu ile ayrı ayrı analiz edildi. Tüm gruplarda VEGF gen ekspresyonu, kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Genital ülseri ve damar tutulumu (DVT/tromboflebit) olan hastalarda aynı zamanda VEGF-B düzeyleride kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı.SONUÇLAR VE ÖNERİLER: VEGF-B ve VEGF gen ekspresyonu Behçet hastalığında aktivite belirteci olabilir. Ayrıca bu çalışma eklem ve damar tutulumu olan Behçet hastalarında yeni tedavi seçeneklerinin irdelenmesi gerektiğini göstermektedir. İlerleyen yıllarda bu çalışmayı irdeleyerek daha yüksek katılımlı araştırmalar ile VEGF'nin BH'lığı etyopatogenezi, aktivasyon ve prognozu üzerindeki rolünü ortaya koyan ve buna yönelik tedavi yöntemlerini araştıran yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In this review we aimed to invastigate VEGF-B, VEGF gene expressions and sTREM-1 levels the association with the activation of Behcet?s disease.MATERIAL AND METHODS: Clinical features of patients who applied to rheumatology clinic and were diagnosed with BD according to International Working Group?s criteria were investigated. 30 healthy volunteers and 30 patients in the active period according to EBDCAF scoring were studied. VEGF-B, VEGF gene expressions and sTREM-1 levels were studied in all patients and control group in the Laboratory of Biochemistry, Celal Bayar University School of Medicine.FINDINGS: VEGF-B, VEGF gene expressions and sTREM-1 levels were higher than control group?s levels. But, only VEGF gene expression was statistically significant (p=0,008). Behcet?s disease patients with oral aphtha, genital ulcer, eye, joint, vasculer, skin and neurological involvement were analyzed seperately as subgroups. We find that VEGF gene expression level of Behcet?s disease patients with joint involvement (arthritis/artralgia) and also VEGF-B and VEGF gene expression of Behcet?s disease with vasculer involvement (DVT/thrombophlebitis) were signicantly higher (p=0,035, p=0,021). However each subgroup was analyzed with control groups. We determined that VEGF gene expression in all subgrups was signifacantly higher than control group. At the same time, VEGF-B levels of patients with genital ulcer and vasculer involvement (DVT/thrombophlebitis) were signifacantly higher than control group.CONCLUSION:VEGF-B and VEGF gene expressions can be activity indicators for BD. In addition, this study shows that new treatment options should be explored for Behcet?s disease patients with joint and vascular involvement. In the following years, new treatment methods are needed to invastigate for revealing the role of the etiopathogenesis of BD, activation and prognosis of VEGF by examining of this study and providing much more participatory.