Samsun ilinde serbest çalışan diş hekimlerinin muayenehanelerindeki sfigmomanometrelerin değerlendirilmesi
The evaluation of sphygmomanometers at the private clinics of self-employed dentists in Samsun
  1. Tez No: 272958
  2. Yazar: RAGIP KADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TEKİN AKPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aneroid, mercury, dentists, blood pressure measurement, accuracy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ:Hipertansiyon ve komplikasyonları, toplum sağlığında gittikçe artan oranda önem kazanmaktadır. Hipertansiyon tanısının erken ve doğru bir şekilde konulup, uygun tedavinin zamanında başlanması gereklidir. Bu çalışmanın amacı Samsun ilinde serbest çalışan diş hekimleri muayenehanelerinde kullanılan sfigmomanometrelerin doğruluğunu incelemek ve bu konunun önemi hakkında bir bilinç oluşmasına katkıda bulunmaktır.YÖNTEM:Samsun ilinde serbest çalışan diş hekimleri muayenehanelerinde kullanılan sfigmomanometrelerin doğruluğunu araştırmak için 2009 yılında serbest çalışan diş hekimleri muayenehanelerinde ziyaret edildi. 52 aneroid ve 26 elektronik sfigmomanometre çalışmaya dahil edildi. Ayrıca çalışmada diş hekimlerine yönelik anket uygulandı.SONUÇLAR:Kontrol edilen 78 sfigmomanometrenin 16'sının (% 20,5) hatalı ölçüm yaptığı saptandı. Hatalı ölçüm oranı aneroid sfigmomanometrelerde % 20,1 elektronik sfigmomanometrelerde %19,2 idi.YORUM:Hipertansiyon tanısının doğru konulması çok önemlidir. Hipertansiyon hastalarının belirlenmesi ve tanı almış hastaların kan basıncı takibi değişik yerlerde(birinci basamak sağlık kuruluşları, hastaneler, eczaneler, diş hekimi muyenehaneleri, evlerde) uygulanan kan basıncı ölçümleri ile yapılmaktadır. Doğru kan basıncı ölçümü ançak kan basıcı ölçüm kuralları uygulanarak ve doğru ölçüm yapan bir tansiyon aleti ile mümkündür. Bu nedenle tüm tansiyon ölçümü yapan gruplarda olduğu gibi diş hekimi muayenehanelerinde kullanılan sfigmomanometrelerin de düzenli olarak doğruluklarının değerlendirilmesi ve tansiyon ölçümü yapan kişilerin eğitilmesi gereklidir.ANAHTAR KELİMELERAneroid, cıvalı, diş hekimleri, kan basıncı ölçümü, doğruluk
Özet (Çeviri)
Background and purpose:Hypertension and its complications are becoming more important in community health care. It is necessary to diagnose hypertension correctly and earlier and to give accurate treatment on time. The purpose of this study is to examine the accuracy of the sphygmomanometers used in private dentists? clinic in Samsun and to contribute to the formation of consciousness about the importance of this subject.Materials and Methods:The dentists working private in Samsun were visited at their clinic in 2009 to investigate the accuracy of sphygmomanometers used in their clinical practice. Fifty-two aneroid and twenty-six electronic sphygmomanometers were included in the study. Also a questionnaire was applied to the dentists.Results:Among controlled seventy-eight sphygmomanometers, sixteen (20.5%) sphygmomanometers were measuring incorrectly. False measurement rate was 20.1 % in aneroid sphygmomanometers and 19.2 % in electronic sphygmomanometers.Discussion and Conclusion:The correct diagnosis of hypertension is very important. The determination of patients with hypertension and the follow-up of patients? blood pressure are done by the blood pressure measurements applied in different places ( primary health care provider, pharmacies, dentists? private clinics, home). Accurate blood pressure measurement is only performed by practicing blood pressure measurement rules and using a correct measuring sphygmomanometer. For this reason; like all the groups performing blood pressure measurement, also sphygmomanometers used in dentists? clinics should be evaluated regularly for their accuracy and the people measuring blood pressure should be educated.