Örgütsel adaletin örgütsel sessizliğe etkisi: Teknopark üzerine bir araştırma
The effect of organizational justice on organizational silence: A study on technopark
  1. Tez No: 273080
  2. Yazar: ORHAN EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA ÖZEN KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış Bilimleri, Örgütsel Adalet, Örgütsel Sessizlik, Behavioral Sciences, Organizational Justice, Organizational Silence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızda ülkemizde henüz yeni araştırılan bir konu olan örgütsel sessizliğin örgütsel adalet ile ilişkisinin bulunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışanların örgütsel adalet algıları ve boyutları (dağıtım, işlemsel, kişilerarası ve bilgisel adalet) ile örgütsel sessizlik ve boyutları (savunmacı, özgüvensiz, ilişkisel, razı/kabulcü, sapkın/anormal sessizlik) arasındaki ilişkiler araştırılmaktadır. Çalışmada kişilerin örgütsel adalet algılarının, organizasyonları ile ilgili sahip oldukları düşüncelerini kasıtlı olarak saklama, esirgeme, organizasyonları ile paylaşmama davranışı sergilemelerini etkileyeceği öne sürülmüştür. Bu tezi araştırmak üzere üç model oluşturulmuştur. Birinci modelde örgütsel adaletin örgütsel sessizlik boyutları üzerine etkisi, ikinci modelde örgütsel adalet boyutlarının örgütsel sessizlik üzerine etkileri, üçüncü modelde ise örgütsel adalet boyutlarının örgütsel sessizlik boyutları üzerine etkileri araştırılmıştır.Bu modelleri test etmek amacıyla Kocaeli Bölgesinde bulunan Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ında faaliyet gösteren işletmelerde çalışanlar arasından rastgele seçilen kişiler üzerinde görgül bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sınırlı ve rastgele seçilmiş bir grup üzerinde pilot uygulama gerçekleştirilmiş ve anket ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra ana çalışma gerçekleştirilmiş ve toplanan veriler üzerinde faktör analizi ile regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analiz neticesinde dört boyutlu olarak ele aldığımız örgütsel adaletin, kişilerarası ve bilgisel adalet boyutlarının tek boyut altında (etkileşimsel adalet) birleşmesi sonucunda üç boyuta ayrıldığı tespit edilmiş ve araştırma modelleri ile hipotezleri bu boyutlara göre tekrar düzenlenmiştir. Örgütsel sessizliğin ise beş boyutu doğrulanmıştır. Yapılan ileri nicel analizler neticesinde çalışanların organizasyonları ile ilgili sahip oldukları düşüncelerini organizasyonları ile paylaşmamasında, kasıtlı olarak saklayıp esirgemelerinde örgütsel adalet algısının etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the relationship between organisational silence, which has been recently considered as a new term in our country, and organisational justice. In this context, the relationship between organisational justice and organisational silence has been examined by separating the percieved organizational justice to four dimensions as procedural justice, distributive justice, interpersonal justice and informal justice and organizational silence to five dimensions as defensive silence, diffident silence, relational silence, acquiescent silence and deviant silence. In this study it is assumed that the the organizational justice percieved by an individual will affect the intentional behaviors such as withholding information, opinions, or concerns about work-related problems or issues. Three models have been comprised to research this assumption. In the first model the effects of organizational justice on organizational silence, in the second model the effects of dimensions of organizational justice on organizational silence, in the third model the effects of dimensions of organizational justice on the dimensions of organizational silence have been researched.In order to test these models, an empiric study has been conducted among some employees working in companies operating in Technopark of the University of Kocaeli. First of all, a pilot study has been conducted on a limited and randomly selected group and some necessary arrangements about survey have been made. Afterwards, the main study has been conducted then the factor and regression analyses have been performed with the collected data. Three dimensions of organizational justice have been emerged as a result of factor analysis of organizational justice although four dimensions have been expected. It was seen that Interpersonal justice and informal justice have merged under a single dimension named as interaction justice. Afterwards, the models and their assumptions were revised according to new dimensions of organizational justice. Five dimensions of organizational silence have been confirmed as a result of factor analysis of organizational silence. As a result of advanced analysis technics, it has been determined that percieved organizational justice affect the way employees intentionally withhold work related problems, information, ideas or opinions.