Orta Asya geçiş ekonomilerinde turizm sektörünün mevcut durumu ve gelişme olanakları: Kırgızistan örneği
- Tez No: 273183
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE TUNÇSİPER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Orta Asya Cumhuriyetleri, Geçiş Ekonomisi, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgız Cumhuriyeti Turizm Sektörü, Central Asian Republics, Transition Economies, Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan, Tourism Sector of Kyrgyz Republic
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra merkezi ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçiş süreci yaşayan Orta Asya Cumhuriyetleri için başlangıç dönemi kolay olmamakla birlikte, uygulanan reformlar ve yürütülen politikalar sayesinde adlarından söz ettirmektedirler. Orta Asya Cumhuriyetleri'nden biri olan Kırgız Cumhuriyeti, artan rekabet ortamında, diğer OAC ülkelerine nazaran enerji kaynaklarından yoksun ve sanayileşme düzeyinin düşük olduğunun farkında olarak karşılaştırılmalı üstünlük yapısına sahip kalkınmanın lokomotifi sayılan turizm sektörünü, gelişmekte olan ekonomisine önemli katkılar sağlayacak öncelikli sektörlerden biri olarak belirlemiştir.Orta Asya ülkelerinin geçiş dönemi ekonomisi ile birlikte Kırgız Cumhuriyeti'nin turizm sektörünün gelişimini incelemek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the starting period was not easy for the Central Asian Republics, which get through central economy from free market economy after the collapsing of The Soviet Union, they made their name popular thanks to carried reforms and unobstructed policy. Aware of the deprivation of energy resources and the impairment of industrialization level with regard to other Central Asian republics, Kyrgyz Republic, one of the Central Asian Republics, determined tourism sector, which is regarded as the locomotive of development that has the comparative advantage structure, as one of the most important sectors that will contribute its increasing economy.This paper aims to analyse development of tourism sector of Kyrgyz Republic the context of transition economies of Central Asian Republics.