Kültürel turizm işletmeciliği ve Konya-Şırnak illeri karşılaştırılması
Cultural tourism as a business and comparising Konya-Şırnak cities
- Tez No: 273347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Turizm, İşletmecilik, Turizm İşletmeleri, Cultural Tourism, Business, Tourism Company
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Her geçen gün giderek önemi artan kültürel değerlerimiz, maalesef günümüze kadar izlenen yanlış kamu politikaları nedeni ile gereken ilgiyi görememiştir. Geçmişe karşı sosyal ve toplumsal ödevimizin yanı sıra ihmal edilen bir diğer konu da, bu varlıkların aslında birer ekonomik getiri sağlayacak işletmeler olarak görülebileceği gerçeğidir. Bunun farkına varan pek çok ülke günümüzde, ekonomisinin büyükçe bir kısmını kültürel turizmin gelişimine bağlı olarak geliştiren bir politika izlemektedir.Ülkemiz gerek Mezopotamya, gerekse Akdeniz ve Grek Uygarlıklarının kesiştiği, büyük Roma ve son olarak Osmanlı Devletinin izlerini taşıyan adeta canlı bir müze gibidir. Bu açıdan bakıldığında, her ne kadar son yıllarda turizmden elde edilen gelir kat kat artsa da, yine de sahip olunan değerlere oranla bu miktar oldukça sınırlıdır. İşte bu nedenle yapılan bu araştırmada, kültürel turizmin işletmecilik anlayışı ile ele alınması ve bölgesel bazda bazı incelemelerin neticesinde bir dizi önerilerin getirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada kültürel turizmin genel olarak incelenmesinin ve ilgili kavramlar hakkında genel bir bilgi verilmesinin ardından, örnek olarak Konya ili Kültür Turizmciliği ve Şırnak İli Kültür Turizmciliği işletme bazında ele alınmıştır. Her iki ilde de örnek çalışmalar yapılmış ve kültürel turizm işletmeciliğinin geliştirilmesinin olanaklarının tespiti için, her iki ilde de anket uygulaması yapılmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen veriler derlenerek sonuç ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our cultural values whose importance is continuously increasing unfortunately have not been given required value because of wrong public politics. In addition to our responsibility to history, another issue forgotten about them is that they may be seen as business types that can give economical income. Many countries have seen this and they have economical politics mainly depend on them.Our country is like an open air museum with being a centre between Mediterrian Sea, Mezopotaima and Grek Dynasties, and it has proofs from Great Grek and Ottoman Empire. In this frame, even tourism income will be increased year by year, these ratios are very poor looking to their real values. For thi reason, in this research, it is amied to see cultural tourism as a business branch and bring some suggestions according to results of the study.In the research, after researching cultural tourism generally and giving related concepts, Konya City and Şırnak City were taken as a sample of cultural tourism capacity. Research were performed in both cities, and in order to define possibilities of cultural potentials, survey was performed. Collected data was analysised and results were given.