Bankacılık sektöründe kadın personel istihdamının verimliliğe etkileri
Banking sector staff women employment in the efficiency effects
- Tez No: 273350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DURMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Employment, Bank, Employment Woman, Productiveness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İstihdam ve toplumsal cinsiyet olgusunun çok tartışıldığı bu dönemde kadın ve erkek cinsiyetleri nüfus sayısı olarak birbirine yakın yakın fakat çalışma hayatına katılım oranları farklıdır. Bu sayı farkı bankacılık sektöründe diğer sektörlere oranla daha azdır. Bankacılık sektörü bayan ve erkek işgücü yapısının çok fazla fark etmediği, ortalama olarak aynı işi yaptığı bir iş koludur. Ayrıca yapılan işin herhangi bir fiziki güç gerektirmemesinden dolayı kadın ve erkek istihdamının bankacılık sektöründe ortalama aynı oranlarda yer alması, kadının bankacılık sektöründe etkisi nedir sorusunu gündeme getirmiştir. Bu sebeple kadın verimliliğin bankacılık sektörü üzerindeki etkisi ölçüme alınmıştır. Çalışmada kamu bankalarının, özel bankaların ve yabancı bankaların analizleri yapılmış olup bu bankaların son 7 yıllık verileri Türkiye Bankalar Birliğinden alınmıştır. Çalışmada son 7 yılın ölçüme alınmasının nedeni yaşanan 2002 krizinden sonra bankaların tüm verilerini üç ayda bir düzenli olarak bildirmesidir 2002 öncesinde bu düzene pek rastlanmamaktadır. Bankalar Birliği'nden alınan ikincil verilere E-views Analizi'nin En Küçük Kareler Yöntemi uygulanmıştır. Verimliliğe etkisi olduğu düşünülen üniversite mezunluğu, özkaynak gibi faktörlerle birlikte ele alınan cinsiyet faktörlerinin verimliliğe etkisine bakılmıştır. Araştırmaya her yıl faaliyette olan kamu, özel, yabancı bankalar dahil edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde bankacılık sektörü, tarihçesi, fonksiyonlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise istihdam ve işgücü kavramı, işsizlik çeşitleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise verimlilik, istihdam ve cinsiyet ilişkisi bankacılık sektörü içinde incelenmiştir. Dördüncü ve son kısmında ise eldeki verilerden yola çıkarak bankacılık sektöründe kadın istihdamının verimliliğe etkisi ölçülmüş ve sonuç olumlu bulunmuştur.Anahtar Kelime: İstihdam, Banka, Kadın İstihdamı, Verimlilik
Özet (Çeviri)
In this period that is argued greatly in the event of gender mainstreaming, woman and man populations are highly close as numerically, but their rates of participations to occupational life are different. This difference is less in banking sector in comparison with other sectors. Banking sector is such kind of business line that the structure of man or woman work force does not make overmuch difference, and also they have the approximately same functions. Besides, the fact that the employment of woman and man is taking a place evenly on account of the fact that profession is not required any physical power; brings into question what the place of woman in banking sector is. Thus, the effect of woman productiveness on banking sector is performed measurement. In this study, the analyses of public banks, private banks and foreign banks were performed, and the data related with last 7 years of these banks were obtained from Turkish Banking Association. The reason that it is performed measurement about last 7 years is that the banks deliver their data regularly as once every three months after the 2002 crisis experienced. This regulation was rare before the 2002 crisis. The least square method of E-views analyses was applied to secondary data which were obtained to Turkish Banking Association. The effects of gender on productiveness which are paired with factors such as university graduation and resource which are deemed that these are effective on productiveness were researched. Public, private and foreign banks which are active in every year were included to study. In the first chapter of study, it was mentioned to banking sector, its short history and functions. In the second chapter, it was declared to the concept of employment and work force, and types of unemployment. In the third chapter, the relations among productiveness, employment and gender were examined. In the fourth and last chapter, the effect of employment woman in banking sector on productiveness was measured and the result was determined as positive.