Türkiye'de güncel sanatın yeri ve önemi üzerine sanatçı uzman-izleyici ve alıcı görüşleri
The views of artist, expert viewers and art gallery dealers on the place and importance of comtemporary art in Turkey
  1. Tez No: 273399
  2. Yazar: HATİCE GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel, Sanat, Postmodernizm, Galeri, Küratör, Contemporary, Art, Postmodernizm, Gallery, Curator
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmada 1890 ve 2008 yılları arasında Türk sanatının gelişimi kuramsal bir çerçevede incelenmiştir. Birinci bölümde Türkiye'de batılı anlamda sanatın ortaya çıkışı ve çağdaşlaşma süreci incelenmiştir. İkinci bölümde ise dünya sanatıyla paralel bir gelişim gösteren güncel sanatın, Türkiye'deki yeri ve önemi, bu sanatla ilgilenen sanatçı, galerici ve güncel sanat izleyicilerinin görüşlerine yer verilmiştir. Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de güncel sanat uygulamaları ile güncel sanatın sanat ortamlarındaki kullanım ve algılanma boyutunun gerekliliğini, Türk kültürel ve ekonomik yapısı ile bağdaştırarak tespit edebilmektir. Güncel sanatın ne olduğu, Türkiye'deki güncel sanat uygulamaları, sanat-eser-alıcı düzeyinde güncel sanatın sorunları üzerinde durulmuştur.Araştırmanın ikinci bölümünde, araştırmanın modeli, katılımcılar, veri toplama süreci, verilerin analizi ve yorumlanması yer almaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır.Araştırmada, Türkiye'de güncel sanatta yaptıkları başarılı çalışmalarla Vahit TUNA, Gülçin AKSOY, sanat alıcısı olarak Daryo BESKİNAZİ, Azra TÜZÜNOĞLU, Uzman İzleyici olarak, Sevil DOLMACI ve Vasıf KORTUN'un görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca güncel sanatta söz sahibi olan sanatçı, küratör ve sanat eleştirmenlerinin de konuşmalarından ve makalelerinden alıntılar yapılarak çalışmanın içeriği araştırmanın amacına göre desteklenmiştir.Bu araştırmada, araştırmanın problemi doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılarken içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada tanımlanan bulgular araştırmacı tarafından yorumlanmıştır. Bulguların yorumlanmasında katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntı yapılmamıştır.Sonuç olarak; Güncel sanat'ın daha çok postmodern, günümüz toplumundan beslenen yapısı dolayısıyla geleneksel sanatta olduğu gibi biricikliği, belli bir malzemeye bağlı kalmaması, teknolojiden faydalanması, biçimsel kaygılar gütmemesi, geleneksel sanatla arasında başat ayrılıkların oluşmasına sebep olmuştur. 1990'lı yıllardan itibaren güncel sanat kavramı iyice yaygınlaşmış ve küreselleşmenin getirdiği yaşam biçimi ve sanat algısı ile Türk sanatçıların dünya çapında isimlerini duyurmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the improvement of Turkish art that is between 1890 and 2008 has been studied in an abstract framework .In the first section, the occurrence and modernization progress of art that represents west in Turkey has been investigated. In the second section, It has been stated that the importance and place of contemporary art in Turkey, which shows a parallel progress with the World art, the views of artists who deal with this kind of art, of art gallery dealers and contemporary art followers.The aim of this research is to be able to determine the requirement of contemporary art?s perception size and usage in art environments with contemporary art practices in Turkey by associating with Turkish cultural and economic structure .What contemporary art is, contemporary art practices in Turkey ,contemporary art problems have been emphasised at the level of reciever of art work.In the second section of this research, the model of this research, participants, the progress of collecting data, the analysis and interpretation of data takes part. In the research, the qualitative investigation methods have been used.In this research, it has been given a place to the opinions of Vahit TUNA, Gülçin AKSOY with their successful works in contemporary art in Turkey, of Daryo BESKİNAZİ, Arza TÜZÜNOĞLU as an art receiver, of Sevil DOLMACI and Vasıf KORTUN as an expert audience. Also, The content of this study has been supported according to the aim of this research by doing quotations from speeches and essays of artists influential in contemporary art, of curator and art critics, too.In this research, the semi-structured interview questions prepared in the direction of the problem of this research have been used. It has been benefited from the analysis of the content while the analysis of data is being done. Discoveries that are defined in this research have been interpreted by investigator. It has not been quoted from the opinions of participants directly while discoveries are being interpreted.As a result; because of contemporary art?s structure, feeding mostly from postmodern, today?s society, Its uniqueness as in traditional art, being independent from a certain material, benefiting from technology, being unconcerned about stylistic anxities has resulted dominant differences between it and traditional art. Since 1990?s, The concept of contemporary art has properly become widespread and it has enabled Turkish artists to be famous worldwide with lifesytle and perception of art that is brought through globalization.