Türkiye'nin 1983-2007 tarihleri arası asker sivil ilişkileri: Klasik darbeden E-Muhtıraya
Turkey?s civil and military relations between 1983 and 2007: From classic coup to E-Memorandum
- Tez No: 273398
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Silahlı Kuvvetleri, Sivil-asker İlişkileri, 28 Şubat Muhtırası, 27 Nisan E-Muhtırası, Turkish Military Service, Civil-Military Relations, 28 February Diplomatic Note, 27 April E-Memorandum
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'de demokratik yaşam sık sık yapılan darbeler ve verilen muhtıralarla kesintiye uğramıştır. İlk olarak 27 Mayıs 1960 darbesi ile başlayan askeri müdahaleler geçen zaman içinde klasik darbeden ?post-modern? müdahaleye doğru evrilmiştir. Türkiye, asker-sivil ilişkilerini demokratik ve sağlıklı bir şekilde üretmeyi başaramamış, Türk Silahlı Kuvvetleri doğrudan ve ?post-modern? müdahalelerinin yanında siyasetin aktif bir aktörü olarak yer almıştır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde asker-sivil ilişkilerinin kalıpları çıkarılmaya çalışılmış ve teorik çerçeve bu yönde çizilmiştir. İkinci bölümde, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra geliştirilen asker-sivil ilişkileri ve 28 Şubat 1997 Muhtırası açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise 28 Şubat 1997 Muhtırası ile 27 Nisan 2007 E-Muhtırası arasında gelişen asker-sivil ilişkileri AB'ye uyum süreciyle birlikte yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, democratic life has been very often interrupted by memorandum coups Military interference beginning with 27 May 1960 coup transformed and the classic coup in to ?post modern? interference in course of time. Turkey did not achieve healthy, stable and democratic civil-military relation. Beyond the direct and ?post-modern? interferences, TMS has always had an active role in politics.The thesis is composed of three parts. In the first part, model of military-civil relation is tried to be shown and frame of theory is written according to this model. In the second part, military- civil relation after 12 September 1980 coup and memorandum done in 28 February 1997 is tried to be explained. In the last part, the development of military-civil relation between 28 February 1997 diplomatic note and 27 April 2007 e-memorandum is mentioned with EU adaptation process.