20. yüzyıl Alman dışavurumcu resim sanatında Birinci Dünya Savaşı'nın etkileri
Effects of the world war I to the 20th century german expressionism
- Tez No: 273445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA MANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dışavurum, Savaş, Tepki, Şiddet, Akımlar, Expressionism, War, Reaction, Violance, Movements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dışavurumculuk, toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel varoluşların birbirlerini etkilemesi sonucu, politik istikrarsızlık ve ekonomik çöküntü ortamında mevcut düzene bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde 20. yüzyıl Alman Dışavurumcu Sanatının ortaya çıkmasına etken olan toplumsal koşullar ile dönemin sanatsal yaklaşımları değerlendirilerek Dışavurumcu sanatının tarihçesine kısaca yer verilmiştir.İkinci bölümde Dışavurumcu akımını oluşturan gruplar ve bu gruplar arasındaki farklılıklar ile grupların çalışmaları incelenmiştir.Üçüncü bölümde savaşın Dışavurumcu hareketine yansımaları araştırılmıştır. Dışavurum sanatçılarının çalışmalarındaki biçim bozmalar, renk kullanımları ele alınmıştır.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma, 20. yüzyıl Alman Dışavurumcu resim sanatında Birinci Dünya Savaşı'nın etkileri ile sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Expressionism arose in political instability and economical depression times as a reaction to the existing system due to social, economical and cultural existences affect each other.In the first section of the study, it is given a short history of German Expressionism movement and it is investigated that the social environments and periodical artistic approaches of the leading to arise of the 20th century German Expressionism.In the second section, groups which constitute the Expressionism movement and differences among these groups are investigated.In the third part of the study, it is scrutinized that the reflections of the war phenomenon to the Expressionism movement. It is investigated that the realities about deformations, color using of the works of expressionist artist.The research was designed in document scanning method. The research was restricted to the effects of the World War I to the 20th century German Expressionism.