1906-2008 tarihleri arasında resim sanatında binek otomobili simge olarak kullanan yerli ve yabancı sanatçılar
Master degree thesis core 'native and foreing artists who used the passenger car as an icon in the art of painting between 1906-2008
  1. Tez No: 273446
  2. Yazar: ERCAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Binek Otomobil, Otomobil, Otomobil ve Tasarım, Otomobilin Üretimi, Sosyo-kültürel, Simgesellik, Marka, Passanger Car, Automobile, Car and Designing, Production of Car, Socio-Cultural, Symbol, Trademark
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
1906-2008 Tarihleri Arasında Resim Sanatında Binek Otomobili Simge Olarak Kullanan Yerli ve Yabancı Sanatçılar' başlıklı bu çalışmada, geçmişten günümüze gelen resim sanatı ile otomobil imgesinin birleştirilerek, bir zamanlar ilginç tasarımları olan ve hız kavramını beraberinde getiren bu büyük buluşu çalışmalarında kullanan sanatçıların eserleri incelenmiştir. Araştırmada 1906-2008 tarihleri arasında resim sanatında binek otomobilini simge olarak kullanan yerli ve yabancı sanatçılar ve eserlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda tüketim nesnesi olan otomobillerin tasarım yönü ve estetik unsurlarının insan üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma verilerinin bir kısmı, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve doküman analizi ile toplanmıştır. Ayrıca kullanıcıların marka bağımlılığını etkileyen faktörleri ve otomobil satın alma eğilimlerini belirlemek için anket kullanılmıştır.Araştırmanın ilk bölümünde sanat ve sanat akımlarına değinilmiştir. İkinci bölümde otomobilin tarihine, otomobilin tasarımı, otomobilin üretimi, tasarımda sosyal ve kültürel etkilere, otomobil insan ilişkisi ve marka bağımlılığına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise otomobili simge olarak kullanan yerli ve yabancı sanatçılar hakkında bilgilendirilme yapılmıştır. Görüşme tekniği ile elde edilen bilgiler doğrultusunda bir otomobil tasarımcısı ve resimlerinde otomobili konu alan bir ressamın görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca kullanıcıların marka bağımlılığını ve estetik beğenilerini etkileyen faktörleri ortaya koyabilmek aynı zamanda otomobil satın alma eğilimlerini incelemek için uygulanan anket sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work titled as 'native and foreign artists who used the passenger car as an icon in the art of painting between 1906-2008' artists who used this great invention in their works that had interesting designs and brought speed concept with them were evaluated.In this research evalution of the creations of native and foreign artists who used the passanger car as an icon in the art of painting between 1906-2008 was targetted.Effect of passanger cars which are consumption objects at the same time on people by design point of view and esthetic factors was evaluated.The research was figured on surveillance method.Some of the research data was collected by semi-structured interview technic and document analysis which are emong qualitative research technics.Besides survey was used for determining factors which effect brand loyalty of users and buying passanger car tendancies.In the first part of this research art and art movements were mentioned.In the second part history of designing and production of the car, social and cultural effects on designing, car and humanbeing relationship and trademark addiction were mentioned.In the third part information about native and foreign artists who used the passenger car as an icon in the art of painting was given,by using the results gained from face to face interview method point of views of one automobile designer and one automobile artist were alluded.In order to prove factors which effect brand loyalties of the users and analysing the automobile buying tendencies,applied survey results were evaluated.