Sokak estetiği bakımından eski Kütahya evleri (görüntünün yeniden yorumlanması)
The ancient Kütahya houses in point of street esthetic (reinterpretation the image)
  1. Tez No: 273460
  2. Yazar: HÜSNÜ KAYALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sokak Estetiği, Gravür, Eski Kütahya Evleri, Street Aestetic, Gravure, The Ancient Kütahya Houses
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Kütahya'nın tarihi, coğrafyası ve tarihi kent dokusu hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Osmanlı döneminden kalma en önemli sivil mimari örneklerinden on dokuz adet ev belirlenmiştir. Bu evlerin cephelerinde kullanılan malzemelerin bulundukları sokağa kattığı estetik değer hakkında bilgiler verilmiş ve yapıların varolan durumlarının incelemeleri yapılmıştır.Araştırmada belirlenen on dokuz adet ev, 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın sivil mimari örneklerinin temsilcileri oldukları için seçilmiştir. Seçilen bu yapıların on dört tanesi sanal ortamda restorasyonu yapılmış, beş adet evin (Şapçılar, İrvasa, Germiyan, Kurular, Vakıf Konağı) günümüzde restorasyonları yapıldığı için sanal ortamda restorasyonun yapılmasına gerek duyulmamıştır. Ayrıca bu on dokuz adet yapının bulunduğu sokak görünümleri, özgün baskı resim tekniklerinden biri olan gravür baskı tekniği ile yorumlanmıştır. Araştırmada bu evlerin sanal ortamda restorasyonlarının ve gravür baskılarının hem görsel hem de metinsel olarak nasıl yapıldıkları aşamalı olarak kısaca anlatılmıştır. Bununla birlikte on dokuz adet evin sanal ortamda yapılan restorasyonlarına ve gravür baskılarına konu başlıklarının bulunduğu bölümler içerisinde yer verilmiştir.Dinin, gelenek ? göreneğin ve kültürün yapılar üzerinde oluşturduğu etkiler hakkında bilgiler verilmiştir. Geçmişten bugüne, yapılarda oluşan hasarlar tespit edilmiştir. Gerek yapılara karşı toplumsal duyarsızlık, gerekse doğanın yok edici etkileri bu yapıların karakteristik özelliklerinin gün be gün yok olmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the information about the history, geographical features and urban fabric of Kütahya have been given briefly. Within the context of the research, being one of the most important civil architecture during the Ottoman period, 19 items of houses have been determined. In this research, there have been given some information about the esthetical values of the materials used on the fronts of these houses and made an examination about these architectures? immediate conditions.With in the context of the research, 19 items of houses have been chosen because of the agents of 19th and 20th centuries? civil architecture examples. The fourteen pieces of these chosen buildings were restored within the scope of virtual environment (3D Max), however, on account of the fact that the five houses amongst these chosen buildings (Şapçılar, İrvasa, Germiyan, Kurular, Vakıf Konağı) were restored nowadays, there is no necessity about the new creation and restoration in virtual environment. Besides, the street views in which these nineteen buildings are located have been commented with the gravure press technic being one of the unique press art technic. The restorations and gravure press in virtual environment of these aforesaid houses in this research have been mentioned briefly in terms of both visual and textual. In addition, the restorations executed in virtual environment and gravure press of 19 houses are situated in chapters where the topic titles take part.Forming upon these buildings, the influences about religion, traditions and culture have been revealed. From pass to present, the damages occurring on the buildings have been determined. Both the irresponsibilities against these buildings and the detrimental effects of nature cause to evanish the characteristic features of these houses incrementally.