XX. yüzyıl Türk resim sanatında tüketim nesnesi ve hazır nesne
Consumption object and readymade object in the XX. century Turkish art
  1. Tez No: 273459
  2. Yazar: GÖKHAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALTINKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Hazır Nesne, Toplum, Resim, Consumption, Readymade Object, Society, Painting
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada; tüketim toplumunun yarattığı etkiler içerisinde, Batı ve Türk sanatçılarının hazır nesne ve tüketim nesnesini konu ve malzeme yönünden kullanımları incelenmiştir.Sanayinin gelişimi ve sonrasında ortaya çıkan tüketim toplumu yeni bir insan tipi ortaya çıkarmıştır. Seri üretim ve teknolojik gelişmeler resim sanatını teknik, malzeme ve konu olarak da yeni bir döneme getirmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde XX. Yüzyılı etkileyen sanayi ve teknolojik gelişmeler, sanat ve toplum ilişkisi bağlamında genel olarak ele alınmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde; ilk olarak batı sanatında hazır nesne ve tüketim nesnesini malzeme ve konu olarak işleyen sanatçılar, genel olarak incelenmiştir. Batı sanatında Kübizmde kolaj ile başlayan hazır nesne kullanımı ve sonrasında Dadaizm, Pop sanatı ve Kavramsal sanat çerçevesindeki sanatçıların çalışmaları araştırmanın konusu kapsamında tartışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde Türk resim sanatındaki gelişmelere kısaca değinilmiştir. 1967'den sonraki hazır nesne ve tüketim nesnesini konu ve malzeme kullanımı olarak ele alan sanatçılardan çalışmalar incelenmiştir.Nitel özellik taşıyan bu araştırmada konu ile ilgili kaynak araştırması yapılmıştır. Ayrıca betimsel yöntemlerden biri olan yayın tarama teknikleri kullanılarak örnek resimlerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Western and Turkish artists? use of objects and consumption materials under the effects of consumer society has been examined.Rise of industry and then arousing of consumer society has created a new type of person. Mass production technological developments take the art to a new period of technique material and subject. In the first part of the study in general it is mentioned that industry and technological developments which affect 20th century in terms of the relationship between society and art.In the second part of the study, firstly in general, artists who studied the ready use object and consumption object in Western art. In Western art, in Cubism the use of readymade objects starting with collage and afterwards the artists under the effect of pop art and conceptual art with Dadaism have been discussed. In the last part of the study, the developments of Turkish art are mentioned briefly. After 1967 the works of artists? who studied readymade object and consumption object and their use of material are examined.In this study which has qualitative feature source about the subject is done. Besides, it is made use of sample paints with one of the descriptive method that is the technique of searching for publication.