1970 sonrası Türkiye çizgi film (animation) sektörünün durumu ve sorunlar
Situation of animation industry after 1970s
- Tez No: 273479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Çizgi Film Projeleri, Reklam, Çizgi Film Yarışmaları, Cartoon, Animation, Cartoon Projects, Adevertisement, Animation Contests
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma; Türkiye'deki Çizgi Film (Animation) Sektörünün gelişmesi ve bu süreç sırasında yaşanan sorunları tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 1970 öncesi durumun kısaca incelenmesinden sonra 1970'li yıllardan bu güne kadar geçen sürelerdeki çalışmalar onar yıllık dönemler halinde incelenmiştir.Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde, Çizgi Film (Animation)'in ne olduğu ve nasıl yapıldığı, ikinci bölümünde 1970 yılları ile 2010 yılları arasında Çizgi Film (Animation) Sektörünün gelişimi geniş bir şekilde açıklanmış, üçüncü bölümünde ise sektöre yönelik sorulan sorular çerçevesinde sorunların ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Sektördeki sorunları tespit etmek amacıyla da ilgili kurum, tasarımcı, öğretim elemanı ve öğrencilerin görüşlerine başvurulmuştur. Bu görüşler doğrultusunda öne çıkan en önemli sorunun ?Projelerin yapımı için mali kaynak desteği bulunamaması? olduğu görülmüştür.Araştırmanın sonuç bölümünde ortaya çıkan bu sorunların çözümünü sağlayabileceği düşüncesi ile bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is to establish the development stages and problems of the Animation Industry in Turkey. The struggles of Animation Industry of Post 1970s is researched in ten years, after a survey before 1970s.By this content in the first chapter, it?s been defined what an animation and how an animation production has been created. In the second chapter, it?s been researched the development stages of the animation industry between 1960-2010. In the third chapter, according to the asked questions to experts, it?s been tried to establish the problems of the industry. Foundations, graphic designers, instructors and students have been appealed to establish the problems of the animation industry. According to their opinions, ? ..can?t fund the projects..? was the most spoken problem.In the inference chapter of the research, thare are some suggestions to solve the problems that have been occured.