Türkiye'de sağlığın finansmanı ve kamu hastanelerinin etkinlik analizi
Finansing of the Turkey?s healthcare system and effectiveness analysis on public hospitals
- Tez No: 273481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu hastanelerinin finansmanı, Hastane verimliliği, Sağlıkta Dönüşüm Programı, Etkinlik, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Malmquist Toplam Faktör Verimlilği Endeksi, Finansing of public hospitals, Hospital Productuvity, Health Transformation Project, Effectiveness, Productuvity, Data Envelopment Analysis, Malmquist Total Factor Productuvity Index
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'de uygulanmakta olan ?Sağlıkta Dönüşüm Programı'' sürecinde, Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu hastanelerinin etkinlik ve verimliliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Özellikle son yıllarda kaliteli sağlık hizmeti sunabilmenin yanında, kısıtlı kaynaklarla maksimum fayda elde etme amacı, tüm sosyal kurumlar gibi kamu hastanelerinin de önceliği haline gelmiştir. Türkiye'de özellikle ?Sağlıkta Dönüşüm Programı? ile sağlık sektöründeki değişikler sonrası hastanelerin etkinliği inceleme konusu olmuştur. Girdileri azaltma yoluyla verimliliği artırma yönündeki planlamalar önem kazanmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin finansman ve muhasebe yönetimleri her ilde döner sermaye saymanlıkları altında tek bir karar birimince sağlanmaktadır ve eğitim hastaneleri hariç kamu hastaneleri arası personel dağılımı homojendir. Buna bağlı olarak bu çalışmada Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinin 2005-2008 yılları arasındaki iller bazında etkinlikleri ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı veri zarflama analizi ve Malmquist toplam faktör verimlilik endeksi ile ölçülmüştür. Etkinlik araştırmasında 2 girdi (yatak sayısı, hekim sayısı) ve 3 çıktı (poliklinikte muayene edilen hasta sayısı, yatak devir hızı, döner sermaye gelirleri) değişkeni kullanılmıştır. Analiz bulgularına göre, anılan süreçte Türkiye'de Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinin iller bazında ortalama etkinlik değerlerinde artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, inspecting the public hospital?s effectiveness and productivity is aimed. Especiallay recently , the purposes of giving high- quality health care service and gaining maximum favour insipite of restricted source are become priority for the public hospitals as well as all social insutitions. Turkey?s health transition Project and effectiveness of hospitals after alteration in health care sector became ainspectation subject. Planning about effort of increasing the productivity by the way of decreasing the inputs became important. Public hospital?s finansing and accountancy managemenets are obtained by revolding fund account in each city. Except of educational hospitals, public hospital?s personal dispersion is homogeneous. With this study, public hospitals?s effectiveness in 2005-2008 is measured by an approach of variable return to scale, input based data envelopment analysis and Malimquist total productivity index.İn the effectiveness research, two inputs and three outputs are used.With this study, public hospitals effectivenes?es are inspectated.According to findings, in this time public hospitals avarege of effectivenes has increased.